Cristian Diaconescu, mesaj clar pentru politicienii români despre intrarea în Schengen: Trebuie ajuns la Haga. Să nu se aştepte de la preşedinte
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a transmis un mesaj clar pentru politicienii români cu privire la intrarea în Schengen, după ce Parlamentul Olandei a dat o rezoluţie prin care recomandă refuzarea aderării României şi Bulgariei la acest spaţiu. 

"Nu e cap de linie votul ăsta. Chestiunea e simplă. Poziţia Olandei în legătură cu aderarea României la acordul Schengen se propune de Guvern şi se aprobă în Parlament. Parlamentul dă mandat reprezentantului olandez. Până pe 8 decembrie, punctul de reper este Consiliul JAI. Din punct de vedere tehnic, noi îndeplinim toate condiţiile din 2011. Atunci a fost un Consiliu JAI care a confirmat asta. Din punct de vedere politic avem această problemă. 

Deci trebuie abordată problema Olandei politic şi profesionist în egală măsură. Ei în 2009 aveau clauză de salvgardare la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Ei se singularizau, Olanda poate face asta. Şi atunci am reuşit, printr-un networking internaţional, să mergem în Parlamentul olandez şi să avem acolo o discuţie, pentru că Guvernul olandez de la acea dată propunea ca această clauză să fie prelungită pentru România şi Bulgaria, era singurul Guvern. 

Nu reproşau ceva anume. Acolo a avut loc o discuţie tehnică, politică, pe urmă ei au discutat între ei. E foarte democratică dezbaterea în interior. După care, au mers în plen, şefii de grupuri au cerut ca votul să fie împotriva propunerii Guvernului de la Haga. Ei s-au convins între ei, nu a fost un argument suprem. Ei s-au uitat la detalii, nu s-au uitat doar la coperta dosarului. La un moment dat aveau între ei polemici", a precizat Cristian Diaconescu la Digi 24. 

Mesaj direct pentru politicienii români: Să meargă la Haga. Să nu aştepte de la şeful statului

"Ei vor detalii, vor să li se explice. Din perspectiva aceasta, ai nevoie de un networking ca să determini acest tip de participare şi apoi să te descurci înăuntru. Nu ne descurcăm fără. Să nu conteze că discuţi cu ei pe bază de negustorie, de tânguială. Trebuie schimbat votul din Parlament, trebuie să mai intre o dată. În lumea liberă, mandatul parlamentar dat reprezentanţilor în exterior e un mandat obligatoriu. Nu există nuanţe, nu te duci de capul tău la Bruxelles. Nu participi fără să ai un mandat din partea comisiilor relevante din Parlament. 

În JAI trebuie să intri cu consens. Dacă te respinge o dată... eu am mai auzit teoria asta că se votează în Comisia de Justiţie şi Afaceri interne. Nu e aşa. Cineva trebuie să meargă la Haga, dar şi în alte capitale, pentru că Haga trebuie să primească un anume tip de semnal, pentru că în acest moment, politic, dacă te uiţi la subiect, vezi că România şi Bulgaria sunt la frontiera dinspre răsărit, şi ar trebui sprijinite, nu blocate. Pentru că aici la frontieră, dacă sunt în Schengen, înseamnă sistem informatic, modul în care se acordă vize, transport de mărfuri. Nu e doar liberalizarea cetăţeanului, ci de mărfuri, servicii şi capital. Despre acest lucru discutăm. 

Se rezolvă la nivel ministerial sau parlamentar. Să nu aştepte de la şeful statului aşa ceva, pentru că nu intră în zona de referinţă pe aşa ceva. E o decizie la nivel parlamentar sau ministerial care trebuie să aibă, pe de o parte, sprijin extern pentru o masă critică, după care capacitatea de a discuta cu olandezii pe aceste subiecte", a mai declarat fostul ministru de Externe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel