Cristian Diaconescu, despre sancțiunile Occidentului. ”Acesta este de abia începutul”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, afirmă că măsurile anunțate de Occident sunt ”de abia începutul” unei serii mai dure la adresa Federației Ruse

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a susținut că după anunțul făcut de președintele SUA, Joe Biden, cu privire la ”începutul unei invazii a Rusiei în Ucraina” ar trebui să ne așteptăm la ”implementarea deciziilor luate în această seară, după ce Federația Rusă s-a hotărât să treacă la următorul pas”, subliniind că în acest moment Moscova a făcut inoperant acordul de la Minsk, încheiat de Grupul ”Normandia”, format din Germania, Franța, Federația Rusă și Ucraina.

Potrivit lui Diaconescu, în cadrul acestui acord, ”pe de o parte se solicita o autonomie lărgită pentru regiunile Doneţk şi Lugansk, iar pe de altă parte, Federația Rusă își asuma obligația de a nu interveni în politica internă din Ucraina, de a nu schimba frontierele prin forță și de a nu desfășura activități militare ostile. Din această perspectivă, situația este acum schimbată, este de așteptat cum se va concretiza decizia luată de președintele Putin în ceea ce privește viitorul acestor regiuni, căci nu rezultă nici faptul că va avea loc o anexare prin folosirea forței, dar nici că aceste regiuni vor rămâne sub suveranitatea Ucrainei, iar această decizie va fi respectată de partea rusă”, a explicat fostul ministru de Externe, la B1TV. 

Acesta este de abia începutul

”În legătură cu occidentalii, în această seară,  Biden a anunțat o serie de măsuri-sancțiuni, dacă implementarea lor se va realiza în zilele viitoare de o manieră consecventă, consecințele vor fi extrem de grave pentru Federația Rusă. De exemplu, printre aceste sancțiuni sunt cele care îi vizează pe 27 de funcționari de înalt nivel, inclusiv parlamentar, sau structuri din Federația Rusă, dar mai ales accesul la piețele financiare, practic, procesul de roll-over al datoriei Federației Ruse ar fi oprit, deci ar intra în scadență imediat după aplicarea acestor sancțiuni, nemaiputând să se împrumute pe piețele internaționale. Ceea ce se aplică astăzi, este convenit între Washington și statele membre ale UE, iar joi, se întâlnește G7, grupul celor mai industrializate țări ale lumii, care la rândul lor vor hotărî un nou regim de sancțiuni, și ca să fie situația și mai complicată, s-a anunțat că acesta este de abia începutul și că cele mai complicate și grave sancțiuni urmează în perioada următoare”, a mai spus fostul ministru de Externe. 

Vezi și: Ce urmează din partea lui Putin. Ajung ruşii la Kiev? Chirieac, analiză: I-ar permite un culoar terestru până în Crimeea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel