Cristia Bușoi, apel către comisarul pentru Energie, Kadri Simson, pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 14 oct, 18:09
WhatsApp
Cristian Bușoi, alături de comisarul pentru Energie, Kadri Simson
"Am solicitat CE ca statele membre să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie, pe lângă fondurile din certificatele de emisiii CO2, și fondurile europene rămase neutilizate din exercițiul 2014-2020 (n+3 2023)", precizează Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.

"Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a fost prezentă astăzi, la invitația mea, la ședința Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, pe care o prezidez în Parlamentul European pentru a prezenta pe larg setul de măsuri adoptat ieri de Comisie, care va ajuta statele membre să ia decizii imediate pentru a reduce impactul creșterii prețurilor pe piața de energie asupra gospodăriilor și a întreprinderilor, în această iarnă.

Sprijinul, a explicat Kadri Simson ar putea lua forma plăților forfetare către familiile cu venituri mici sau sprijin direct pentru un consum minim definit pe gospodărie sau locuitor. Iar ținta principală ar trebui să fie, din motive de echitate, consumatorii vulnerabili, pentru care va exista o definiție armonizată. Pentru protejarea imediată a întreprinderilor, statele membre UE vor putea acorda ajutoare de stat și reduceri specifice în materie de taxe și impozite.

Aceste măsuri ar trebui să poată fi ajustate cu ușurință în primăvară, când se preconizează că situația se va stabiliza, iar prețurile ridicate ale gazului vor începe să scadă. De iarna aceasta însă, în care intrăm cu depozite subterane de gaze la un nivel mai mic decât media istorică, trebuie să trecem cât mai bine.

Am rugat-o pe doamna comisar să se implice cât mai activ pentru a convinge statele membre să implementeze cât mai repede aceste măsuri, care au un dublu avantaj. Ele vor ajuta cetățenii să reziste șocului temporar și nu vor compromite nici stimulentele acordate pieței pentru tranziția verde. În același timp, am solicitat Comisiei să permită statelor membre să direcționeze către plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile europene rămase neutilizate din exercițiul financiar 2014-2020 (n+3 2023) și nu doar banii din certificatele de emisii CO2.

G Ad:

Kadri Simson a transmis că va lua în calcul propunerile mele și a subliniat că prioritatea domniei sale rămâne să lucreze îndeaproape cu Comisia ITRE pentru a ajuta statele membre să ia măsuri coordonate pe termen scurt, protejând cetățenii cei mai vulnerabili și competitivitatea companiilor.

Comisara Simson a anunțat că va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică, va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice, precizează" Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro