Data publicării:

Creşterile de salarii, anulate de taxele mărite. Chirieac: Degeaba l-ai mai compensat pe cetăţean, dacă ai uitat să compensezi la companii. Omul riscă să rămână fără serviciu

Autor: Elena Didila | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că majorările de salarii şi pensii anunţate de Guvernul Ciucă pentru 2023 sunt anulate de creşterile de taxe şi impozite, dar şi de lipsa măsurilor pentru companii. 

Alegeri prezidentiale 2024

Cu toate că Guvernul României a anunțat diverse măsuri economice care ar fi trebuit să vină în ajutorarea cetățeanului - compensare preț energie, mărire pensii, mărire salariu minim - 2023 rămâne tot incert din punct de vedere economic și financiar. Pe acest subiect a intervenit analistul politic Bogdan Chirieac la România TV.

”Majorarea pensiilor cu procentul acela despre care s-a tot vorbit este incertă, fiindcă situația economiei mondiale și a economiei din țara noastră este incertă pentru anul care vine din toate punctele de vedere. Deși guvernul a compensat energia pentru persoanele fizice, au uitat să o compenseze la companii și atunci, dacă companiile vor închide porțile, degeaba l-ai mai compensat pe cetățean, fiindcă omul riscă să rămână fără serviciu. Acest guvern a majorat taxele și impozitele în mediul privat într-o manieră autoritară: odată de la 1 august și odată de la 1 ianuarie 2023. În ciuda a ceea ce susținut și a cerut mediul privat, mai ales aspectul scăderii pragurilor IMM-urilor de la un milion la cinci sute de mii pentru a beneficia de un impozit de 1%, plus majorări de TVA, plus part-time impozitat până în pânzele albe - au pierdut până la 70 000 de contracte numai în luna septembrie apoi nu a mai anunțat nimeni nimic... Deci, pe de o parte majorezi salariile la stat, pe de altă parte pui impozite în mediul privat. Și salariul minim e majorat tot în mediul privat”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac. 

Citește și: 

Guvernul a ajuns la un acord privind creșterea salariului minim la 3.000 de lei. O parte din sumă va fi scutită de impozit

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria.

În cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.

Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei - din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.

”Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

La reuniunea de astăzi a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel