Data actualizării:
Data publicării:

Creșterea prețurilor schimbă obiceiurile consumatorilor din Grecia. La ce cheltuieli au renunțat

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Creșterile de prețuri au schimbat obiceiurile consumatorilor în Grecia, potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Cercetare a Bunurilor de Consum cu Amănuntul (IELKA).

Sondajul, desfășurat pe un eșantion de 1.000 de consumatori, în noiembrie 2023, arată o tendință clară a consumatorilor de a economisi bani pentru a cumpăra bunuri și servicii de bază. Mai precis, presiunea este mai mare asupra reducerii cheltuielilor pentru serviciile de bază.

Sondajul arată că 75% dintre respondenți (71% în ianuarie 2023) au declarat că au eliminat cheltuielile ce țin de divertisment, precum restaurantele, călătoriile, etc., 52% (50% în ianuarie) au amânat reparațiile și întreținerea caselor și mașinilor, 55% au redus achizițiile de alimente și produse alimentare, 48% (40% în ianuarie) au schimbat achizițiile de produse de marcă, iar 28% (24% în ianuarie) au folosit economiile pentru a-și acoperi cheltuielile.

Dintre aceștia, 28% (29% în ianuarie) nu și-au plătit datoriile, în timp ce 15% au lucrat peste program sau au găsit un al doilea loc de muncă.

Tot mai mulți consumatori din Grecia folosesc măsura guvernamentală numită „coșul de consum” pentru a economisi bani, dar majoritatea consumatorilor consideră că această măsură a fost cea mai puțin eficientă pentru a face față creșterii prețurilor.

81% dintre respondenți au declarat că reducerea TVA la alimentele de bază este cea mai bună măsură pentru combaterea creșterii prețurilor, potrivit Ekathimerini.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel