Creşterea preţurilor la raft, efecte peste câteva luni. Avertisment de la experţi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels
Fotografie creată de Anna Shvets, de la Pexels
Costurile cu alimentele continuă să crească. Totuși, care este explicația?

Prețurile la carne, fructe de mare, legume, cereale și alte produse de bază de bucătărie au crescut cu 9% în anul 2021.

Asta arată datele de la IRI, o firmă de cercetare de piață cu sediul în Chicago, iar tendința continuă și în acest an.

Mărcile de renume majorează prețurile: Kraft Heinz (KHC) a anunțat creșteri la brânza Velveeta, carne Oscar Mayer, cafea Maxwell House și Kool-Aid. General Mills (GIS) și Campbell Soup (CPB) au crescut și ele prețurile alimentelor, iar Procter & Gamble (PG) a majorat prețul produselor de rufe Tide.

Te-ar putea interesa şi Bani pentru producătorii de roșii, ardei, fasole, ceapă și usturoi. Sumele de care beneficiază de la stat

De ce prețurile la alimentele de bază continuă să crească?

Dați vina pe lanțul de aprovizionare, pe deficitul de forță de muncă în curs și pe COVID-19.

"O mare parte din aceasta este de fapt o reacție întârziată, de la problemele și volatilitatea pe care le-a resimțit lanțul de aprovizionare în ultimele câteva luni. Au amânat cât mai mult posibil, iar acum vom simți efectele acestui lucru în următoarele câteva luni", a declarat Doug Baker, vicepreședinte pentru relații industriale pentru FMI, Asociația Industriei Alimentare, potrivit CNN Business.

În luna ianuarie 2022, numărul de nave de marfă parcate în largul coastei Californiei a atins un nivel record. Aproape 100 de nave așteaptă încă în larg, chiar și după ce porturile din Los Angeles și Long Beach au descărcat cu 13% mai multe containere decât oricând în 2021.

VEZI ŞI Românii taie mai puţini porci. Sute de mii de tone de carne, importate

Costul forței de muncă, combustibilului, ingredientelor, ambalajelor și transportului continuă să crească vertiginos, cauzat în mare parte de lipsa de muncitori și de o creștere masivă a cererii de bunuri.

"Presiunea extraordinară a costurilor pe care o vedem în toate afacerile în acest moment ajunge în ultimă instanță și de aceea observați inflația", a declarat Tony Sarsam, CEO al distribuitorului de alimente SpartanNash.

CITEŞTE MAI MULTE PE DC BUSINESS - AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel