Creșterea prețului la energie. În Florența, locuitorii sunt rugați să le achite facturile vârstnicilor cu venituri mici
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Creșterea prețului la energie. În Florența, locuitori sunt rugați să le achite facturile vârstnicilor cu venituri mici  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Creșterea prețului la energie. În Florența, locuitori sunt rugați să le achite facturile vârstnicilor cu venituri mici / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Locuitorii din Florența sunt rugați să plătească facturile de utilități ale pensionarilor care întâmpină probleme.

Locuitorilor din Florența li se cere să plătească facturile de utilități ale persoanelor în vârstă care trăiesc singure și care se străduiesc să se descurce cu cheltuielile, în timp ce liderii orașului încearcă să-i protejeze pe cei mai vulnerabili de creșterea costurilor energetice.

Inițiativa „adoptați o factură” începe în următoarele câteva zile și vine pe măsură ce implicațiile sociale ale majorării cu peste 50% a facturilor la gaz și electricitate în Italia, în această iarnă, încep să se manifeste.

„Impactul social este foarte puternic, deoarece ne confruntăm cu creșteri uriașe ale facturilor”, a declarat Dario Nardella, primarul Florenței, pentru The Guardian. „Am primit multe apeluri și scrisori de la oameni care se află în mare dificultate.”

Aproximativ 27,6% din populația Florenței are peste 65 de ani, un număr care a crescut în ultimii ani, între 30.000 și 33.000 de pensionari trăind singuri.

„Mulți trăiesc sub pragul sărăciei, încercând să supraviețuiască din 9.000 de euro (7.500 de lire sterline) pe an”, a adăugat Nardella. „Avem o listă cu toate persoanele care sunt înscrise la serviciile sociale și nu putem reuși să-i ajutăm pe toți, atât cât vom încerca, întrucât și consiliul a fost lovit de costurile mari cu energia.”

Aproape 6.000 de persoane vulnerabile

Sara Funaro, consilierul pentru bunăstare din Florența, a declarat că consiliul are 4.000 până la 6.000 de persoane în vârstă în registrele sale de servicii sociale, deși estimează că numărul celor cu probleme economice ar putea fi acum mai mare.

„Oamenii care ar fi putut de obicei să se descurce sau care au avut sprijin, poate din partea familiei, nu mai pot face asta”, a spus ea. „Din pensie trebuie să plătească chiria, mâncarea și acum aceste facturi foarte mari. Trebuie să le oferim puțină liniște.”

Donațiile vor fi strânse online de Fundația Montedomini, care de zeci de ani a ajutat persoanele în vârstă din Florența, iar cetățenii pot oferi cât doresc.

De când știrea despre inițiativă a fost publicată de La Repubblica, duminic, Montedomini a primit zeci de mesaje de la persoane și companii care doresc să doneze.

„Este foarte impresionant”, a spus Nardella. „Florentinii, când vine vorba de solidaritate, sunt foarte receptivi.”

Florența s-a numărat printre marile orașe italiene care săptămâna trecută au stins luminile monumentelor celebre într-un protest simbolic împotriva costurilor ridicate ale energiei electrice, care îi fac pe mulți dintre ei să se chinuie să plătească facturile primăriilor și clădirilor publice. ANCI, asociația municipalităților italiene, estimează că facturile vor crește cu cel puțin 550 de milioane de euro pentru consiliile locale, scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel