Creșterea pensiilor, pe locul trei în prioritățile PSD. Anunțul lui Ciolacu
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 31 oct 2022, 16:54
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, spune că vrea definitivarea legilor pe energie, dar şi închiderea situaţiei pensiilor speciale, pentru a fi construit bugetul pentru anul viitor. Creşterea pensiilor ocupă abia al treilea loc în lista priorităţilor preşedintelui PSD. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat, luni, că a transmis partenerilor din coaliţie că prioritatea este definitivarea legislaţiei pe energie, închiderea situaţiei pensiilor speciale, iar apoi ministrul Finanţelor poate construi bugetul pentru a se încadra în deficitul pe anul viitor şi se va vedea procentul de mărire a pensiilor.

Creşterea pensiilor, pe locul III în lista priorităţilor


"După părerea mea, să mărim (pensiile - n.r) şi mai mult decât rata inflaţiei, ca să fim foarte liniştiţi. Nu pot să construieşti un buget, asta încerc să transmit şi colegilor mei de coaliţie şi devin foarte nervoşi, şi chiar domnului preşedinte, nu poţi să construieşti un buget sănătos dacă tu nu ai rezolvat problema energiei, că nu ai de unde să ai. (...) Părerea mea că prioritatea în primul rând este legislaţia pe energie, să închidem cu Ordonanţa din Parlament. A doua prioritate este să închidem odată cu pensiile speciale, fiindcă avem şi jalon până pe 31 decembrie şi din acel moment ministrul de Finanţe poate să spună foarte clar cum ne încadrăm în deficitul pe anul viitor", a afirmat Ciolacu, întrebat în legătură cu procentul cu care se pot majora pensiile.

El a spus că în mandatul fostul premier PNL Florin Cîţu deficitul a ajuns la 10%, adăugând că toate ţările din UE au depăşit deficitul, dar "n-a îndrăznit nimeni să se ducă la 10%, decât Cîţu".

VEZI ŞI Marcel Ciolacu este convins că PSD va conduce România și după alegerile din 2024: ”Cu PNL sau fără PNL”

"După ce avem toate aceste cifre, atunci normal vine ministrul de Finanţe şi spune - pentru 10% e un un efort bugetar de 11 miliarde, pentru 15% adăugăm încă 5,5 miliarde - 14,5 miliarde. Vedem, e în acord? Când măreşti... noi vorbim de un procent de mărire a punctului de pensie. Deci când ai o pensie de 10.000 lei, o mărire de 15% e corespunzătoare celor 10.000 lei. Când ai o pensie de 1.500 lei, 15% nominal e corespunzătoare la 1.500. Părerea mea, de aceea am spus mereu, este un minimum de mărire de 10% care mergi pe punctul de pensie, fiindcă eu cred că avem datoria să ajutăm pe toată lumea în această perioadă de iarnă şi în momentul acela venim cu mai multe variante pe categorii. Vrem să fim empirici şi înguşti la minte şi vorbim doar de un procent, fără să ţinem cont de o realitate a României, că eu cred că de asta ne-au ales oamenii, să ţinem cont de absolut toate categoriile şi de realitatea noastră românească şi să venim cu ceva - nu e voie diferenţiat pe punctul de pensie că e neconstituţional, dar poţi să vii cu anumite ajutoare punctuale pentru anumite persoane", a mai explicat Ciolacu.

El a spus că a făcut un apel ca "lucrurile să fie lăsate într-o ordine constituţională şi într-o ordine logică a minţii".

"Hai să închidem cu energia, hai să închidem cu pensiile speciale, să vedem ce bani luăm de acolo prin impozitare şi pe urmă venim aplicat", a adăugat liderul PSD, citat de Agerpres. 

CITEŞTE ŞI Marcel Ciolacu îi cere lui Nicolae Ciucă să "îşi oprească trompetele". Chirieac: Departajare clară între PNL şi preşedintele Iohannis. Cu majorarea de taxe, aici sunt magistrali

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?