Creșterea de 5,8% a economiei. ”O ultimă noapte de bal. Ne vom trezi cu durere de cap”. Adrian Negrescu: Vorbim de o situație conjuncturală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ciprian Dumitrache
WhatsApp
Foto: pexels, Kateryna Babaieva
Foto: pexels, Kateryna Babaieva
Analistul economic Adrian Negrescu arată că situația economiei României este mai gravă decât o reflectă indicatorii economici.

Economia României a crescut cu 5,8%, în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2021, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, iar în trimestrul II a consemnat o apreciere cu 2,1% raportat la trimestrul anterior, conform estimării semnal publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Analistul Adrian Negrescu a facut o scurtă analiză, pentru Radio DCNews, a datelor publicate de INS. Acesta preconizează o deteriorare rapidă a economiei românești în partea a doua a anului.

Acesta face trimitere și la prognozele BNR privind o stagnare economică în trimestrele următoare.

”Este un PIB umflat de inflație, umflat de creșterile de prețuri din zona de energie, de creșterile de prețuri din zona produselor alimentare, de încasările statului”, arată Negrescu.

Analistul mai punctează că vorbim despre ”o situație conjuncturală” care nu va dura foarte mult, iar primele probleme urmează să se vadă în curând.

”E ca o noapte de bal din care a doua zi ne vom trezi cu o durere de cap. De ce? Pentru că toate datele de la INS (privind producția industrială, cifra de afaceri din industrie și din comerț), raportate la luna iunie, anunță scăderi și confirmă estimările BNR privind evoluția economică din ultimele două trimestre, adică o stagnare economică, care, coroborată cu creșterile de prețuri, înseamnă stagflație, care este antecamera recesiunii.

Probabil, oamenii și-au scos banii din bănci de teama creșterilor de prețuri, au cumpărat tot ce puteau să cumpere, de la produse alimentare, servicii, imobiliare, de teamă că acestea se vor scumpi. S-a văzut acest lucru în primul trimestru, dar vedem că și în al doilea trimestru mai avem încă niște reminiscențe ale acestui comportament de consum, comportamente obișnuite înainte de o recesiune.

Tot ceea ce s-a întâmplat în economie a fost umflat, practic, de inflație, care...

Citește mai departe pe Radio DCNews

Măsuri de austeritate, doar într-o situație similară cu cea din 2010

”Dacă ne uităm la ce scriu  americanii sau cei din zona Euro, ei se raportează la două extreme: criza de acum, față de criza din 1973-1978. Prețul petrolului a făcut explozie. Am văzut atunci, în Statele Unite, cozi la benzină mai ceva ca la noi în anii 80”, arată Vasilescu.

Întrebat fiind în ce situație ar fi nevoită România să apeleze la măsuri de austeritate, Vasilescu opinează: ”Într-o situație asemănătoare cu cea din 2010”.

Totuși, consilierul guvernatorului BNR arată că, deși criza din 2010 a venit tot pe un fundal inflaționist, inflația a fost cu o singură cifră. ”Atunci România a fost nevoită să majoreze TVA-ul, care a produs inflație pentru un an. După un an, inflația generată de majorarea TVA a dispărut”, explică acesta.

Analistul economic Adrian Negrescu consideră că ezitările Băncii Centrale de a crește dobânda de politică monetară erodează performanța economică a statelor europene, țări ”cu care suntem în strânsă legătură”.

”Dacă Germania, spre exemplu, al doilea exportator al lumii, va intra în recesiune, din păcate și noi vom simți puternic aceste efecte. Germania este principalul nostru partener comercial. Exporturile noastre s-ar putea reduce la un nivel aproape de zero, dacă Germania, Franța, Italia vor intra în recesiune în această toamnă sau cel târziu în primăvara anului următor”, apreciază analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel