Data actualizării:
Data publicării:

Creşte salariul minim în 2022, la 1.524 de lei în mână. 2.550 de lei pe cartea de muncă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Creștere salariu MINIM, anunțul momentului/ foto dcnews
Creștere salariu MINIM, anunțul momentului/ foto dcnews

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat cu cât va creşte salariul minim în 2022. 

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunțat la finalul ședinței de Guvern de luni că salariul minim va crește din 2022.

Decizia Guvernului este ca majorarea să fie cu aproape 11 procente. Astfel, salariul minim va ajunge la 2.550 de lei, iar un angajat va primi un salariu net de 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

”Este o majorare cu aproximativ 130 de lei net, impactul va fi asupra a 1.160.000 de oameni”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 2.300 lei lunar. Acest lucru înseamnă că un salariat câștiga ”în mână” 1.386 de lei, scrie Mediafax.

Florin Cîţu anunţase săptămâna trecută că va urma o creştere 

"Aş vrea să aprobăm în premieră, să avem o variantă a salariului minim şi a formulei şi a dinamicii pe următorii ani până la 1 octombrie dacă se poate. (...) Ceea ce propunem noi este o creştere brută de aproape 11%, ceea ce înseamnă o creştere netă a salariului minim de la 1 ianuarie de 10% şi cu o formulă care să fie aplicată de acum încolo, de la 1 ianuarie 2022", a afirmat premierul, citat de Agerpres.

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, reacţie dură 

Într-o postare pe Facebook, Claudiu Năsui a condamnat acțiunile făcute de Guvernul României, chiar cu o zi înainte de votarea moțiunii de cenzură:

„Pe ultima sută de metri, Florin Cîțu face un cadou de rămas bun bugetarilor și celor cu pensii speciale, în loc să aplice programul de guvernare și să mărească real veniturile populației.

În ultimele ședințe de guvern de dinaintea moțiunii, guvernul echipei câștigătoare pune pe ordinea de zi, la repezeală, o hotărâre de guvern prin care crește cu un oarecare procent salariul minim pe economie.

De ce are statul interes să tot crească salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare?

În primul rând pentru că atunci când crește salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul. Din 100 de lei salariu, aproximativ jumătate merg la angajat și jumătate merg la stat. Creșterea salariului minim este o metodă de a crește banii pe care îi ia statul și de a diminua banii întreprinderilor private“, precizează Claudiu Năsui.

VEZI Năsui, distrugător cu mărirea de salariu dată românilor de Cîțu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel