Crește procentul unioniștilor. 50% din cetățenii Republicii Moldova ar vota Unirea cu România
Ultimul sondaj realizat în Republica Moldova arată că procentul celor care își doresc Unirea cu România este în creștere, condiția fiind ca veniturile basarabenilor să fie ca cele din România
Un sondaj realizat de IMAS în luna aprilie, spune că 50% din cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru Unirea cu România, dacă ar avea siguranţa că salariile și pensiile din R.Moldova vor deveni la fel precum cele de peste Prut. În același timp, 43% din respondenți nu ar vota pentru Unire. Conform sondajului, 49% din respondenți susțin că vor avea avantaje dacă Republica Moldova se va uni cu România. Dintre aceștia 17% consideră că vor avea foarte multe avantaje, iar 32% unele avantaje.
Veniturile din România, atractive pentru basarabeni
Printre principalele avantaje ale unirii Republicii Moldova cu România, respondenții sondajului au menționat: Salarii și pensii mai mari; Dreptul de a munci în ţările UE; Servicii medicale de calitate; Acces la un sistem educaţional mai bun; Justiţie imparţială și corectă; Posibilităţi de dezvoltare economică; Acces la finanţări europene; Păstrarea identităţii noastre; Siguranţa naţională.
Cu toate acestea, cifra celor care cred că Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană prin unirea cu România, în varianta în care UE nu va accepta noi membri, rămâne la 33%. Totodată, potrivit sondajului 42% din respondenți sunt optimiști și consideră că R. Moldova se va uni cu România. Dintre aceștia 12% consideră că cele două maluri de Prut se vor uni în 2-3 ani; 10% - în 4-5 ani; 9% - în 6-10 ani; 6% - în 10-20 ani; 5% - peste mai mult de 20%, precizează Deschide.
În luna martie, procentajul adepților ideii unirii cu România era la 44%, potrivit unui sondaj iData. Astfel, în urmă cu două luni, aproape 43,9% din locuitorii Republicii Moldova își doreau unirea cu România, un record istoric pentru un sondaj realizat peste Prut. Precedentele recorduri în sondajele realizate de către această companie, de 37,5%, au fost atinse în primele două luni ale acestui an.
Totodată, numărul de cetățeni care își doreau unirea (43,9%), potrivit iData, este mai mare decât cel mai „popular” partid in Republicii Moldova - Partidul Acțiune și Solidaritate (27.5%) (citește mai multe AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News