Crește contribuția la Pilonul II de pensii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Crește contribuția la Pilonul II de pensii / Foto: Pixabay
Crește contribuția la Pilonul II de pensii / Foto: Pixabay
Crește contribuția la Pilonul II de pensii, anunță Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță, miercuri, că în următorii 4 ani contribuția la Pilonul II de pensie crește cu un procent, acest fapt fiind asumat în programul de Guvernare. În prezent, contribuția la Pilonul II este de 3,75%, transmite Mediafax.

„Avem asumat și în programul de guvernare să creștem în 4 ani contribuția la Pilonul II de pensie. Cu un procent în total în patru ani de zile (va fi creșterea - n.r.), astfel încât să nu dezechilibrezi Pilonul I de pensie”, a spus Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, atenția trebuie să fie în permanență la ce se întâmplă cu contribuțiile la sistemul public de pensie și apoi, în paralel, să crească baza de colectare în Pilonul II de pensie. În 2021, au fost transferată spre Pilonul II suma de 9,73 de miliarde de lei.

Vârsta la care se pot pensiona românii

Totodată, Raluca Turcan a spus, miercuri seara, la Digi 24, că stagiul minim de cotizare e important să rămână 15 ani minimum, pentru că în România sunt 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei, relatează Mediafax.

Pentru cei care nu îndeplinesc stagiul minim de 15 ani, a fost creată oportunitatea cumpărării de vechime pentru a putea accesa, la vârsta de pensionare, pensia minimă socială. Un român poate cumpăra maxim 6 ani de zile.Turcan a lămurit și ce se întâmplă cu eliminarea indicelui de corecție, despre care s-a spus că odată eliminat ar putea duce la scăderea pensiei. „Acest indice de corecție se va regăsi într-o nou formulă de recalculare.", a spus Turcan. Ministrul Muncii a precizat că nu se va umbla nici la vârsta de pensionare a românilor, care va rămâne aceeași, cu posibilitatea ca cei care își doresc să poată lucra până la 70 de ani.

„Vârsta de pensionare rămâne aceeași, însă creăm oportunitatea continuării vieții active. Dacă ai 65 de ani și constați că vrei să mai lucrezi până la 70 de ani, printr-o simplă solicitare, în loc să intri în pensie, poți să îți continui viața activă. Aceasta este o creștere voluntară a perioadei profesionale. (...) Avem peste 125.000 de persoane peste 65 de ani care vor să muncească.”, a spus Turcan.

VEZI ȘI: Raluca Turcan, precizări despre vârsta de pensionare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel