Data publicării:

Cresc amenzile pentru arderile ilegale de deşeuri - proiect de lege

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Fotografie de la Lisa Fotios, Pexels
Fotografie de la Lisa Fotios, Pexels

Un proiect de lege din Camera Deputaţilor prevede creşterea amenzilor pentru arderile ilegale de deşeuri. 

Amenzile pentru arderile ilegale deşeuri vor fi mult mai mari, potrivit unui proiect de lege adoptat ieri pe articole de către deputaţi, votul final urmând să fie dat astăzi. În plus, documentul prevede pedeapsa cu închisoarea pentru folosirea instalaţiilor de ardere a deşeurilor fără autorizaţiile de mediu necesare.

Proiectul legislativ prevede amenzi cuprinse între 50.000 şi 500.000 lei, faţă de 100.000 lei cât este sancţiunea maximă în prezent, pentru faptele care încalcă legislaţia în vigoare, în principal arderile de deşeuri. Actul normativ prevede, totodată, că firmele amendate nu mai pot achita jumătate din minimul legal, aşa cum este în prezent în cazul amenzilor contravenţionale. Operarea, după aducerea de modificări substanţiale oricărei instalaţii de ardere sau incinerare a deşeurilor, fără a deţine o autorizaţie de mediu, care a pus în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. Actul normativ mai prevede că, în cazul sancţiunilor, plângerile contra măsurilor luate de autorităţi nu vor mai suspenda executarea acestora, scrie Rador.

Peste 9 tone de deşeuri din Italia, oprite la graniţa României 

Peste nouă tone de deşeuri constând în tonere de imprimante, aduse din Italia, au fost blocate să intre în România, luni, autorităţile din Punctului de Trecere a Frontierei Borş I constatând că transportul nu îndeplineşte condiţiile legale.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, camionul era condus de un român şi urma să ajungă la o firmă din ţara noastră.

"Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Bihor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu 9.400 kg de deşeuri constând în tonere de imprimantă pentru care şoferul nu a prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse", precizează informarea ITPF Oradea.

Autorităţile au dispus ca deşeurile să fie returnate societăţii expeditoare din Italia, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel