Crematoriile din Beijing sunt copleșite de valul de Covid, deși cifrele oficiale nu indică niciun deces legat de virus din 4 decembrie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Crematoriile din Beijing sunt copleșite de valul de Covid/ Photo by form PxHere
Crematoriile din Beijing sunt copleșite de valul de Covid/ Photo by form PxHere
Crematoriile din Beijing sunt copleșite de un val fără precedent de cazuri de Covid în China.  

„Incinerăm 20 de cadavre pe zi, majoritatea persoane în vârstă. Mulți oameni s-au îmbolnăvit în ultima vreme”, a declarat pentru AFP un angajat al crematoriului.

Virusul nu menajează personalul: „Ne face să muncim mult! Din 60 de angajați, mai mult de 10 sunt pozitivi (pentru Covid), dar nu avem de ales, este atât de mult de lucru în aceste zile”, a adăugat el.

Două surse au declarat pentru AFP că unitățile lor lucrează acum non-stop pentru a face față cererii ridicate.

Există situații în care crematoriile au o listă de așteptare și de o săptămână. Cu toate acestea, cifrele oficiale nu indică niciun deces legat de Covid din 4 decembrie.

Videoclipuri cu pacienți Covid care stau pe scaune în fața spitalelor aglomerate și primesc perfuzii cu soluție salină au devenit virale pe rețelele de socializare.

La nivel național, multe cămine de bătrâni continuă să funcționeze în regim de „circuit închis” – o măsură de izolare în care personalul trebuie să doarmă la fața locului – potrivit unor anunțuri postate online în ultimele zile.

Autorităţile chineze au anunţat luni că renunţă la aplicaţia utilizată pentru a urmări deplasările rezidenţilor şi pentru a se asigura că ei nu se află într-o zonă afectată de un focar epidemiologic, un nou simbol al abandonării strategiei "zero COVID", informează AFP.

Denumită "Harta deplasărilor", aplicaţia se baza pe semnalul telefonic şi permitea utilizatorilor să dovedească interlocutorilor (administratori de hoteluri, de clădiri de birouri, etc.) locurile în care s-au deplasat în ultimele şapte zile.

Aplicaţia afişa lista cu oraşele sau chiar cu districtele în care utilizatorul s-a deplasat. Dacă niciuna din acele zone nu era clasată "de mare risc" (cu un număr mare de cazuri COVID-19), aplicaţia afişa o săgeată verde, sinonimă cu o trecere autorizată.

Această decizie intervine la mai puţin de o săptămână după anunţarea de către China a unei relaxări bruşte şi radicale a măsurilor sanitare - o îndepărtare netă de politica sa de până acum, denumită "zero COVID" şi menită să evite toate decesele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel