Credit Suisse, în picaj. ”Piețele au luat-o razna, afectează întregul sector bancar european”. Se adeverește scenariul lui Kiyosaki?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pixabay/pexels ilustrativ
foto pixabay/pexels ilustrativ
Acțiunile Credit Suisse înregistrează astăzi un picaj de peste 10%, ajungând la cel mai scăzut nivel. Situația vine după ce cel mai mare investitor a a anunțat că nu poate furniza asistență financiară băncii elvețiene. 

Axel Lehmann vede incorectă comparația cu prăbușirea Silicon Valley Bank

UPDATE: Preşedintele grupului bancar elveţian Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, a declarat miercuri că un ajutor din partea Guvernului ”nu este un subiect” pentru banca pe care o conduce, într-un moment în care aceasta încearcă să recâştige încrederea clienţilor, investitorilor şi organismelor de reglementare, după o serie de greşeli, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. 

Luând cuvântul la o conferinţă organizată în Arabia Saudită, Axel Lehmann a subliniat că nu este corect să fie făcute comparaţii între problemele de la Credit Suisse şi falimentul băncii americane Silicon Valley Bank, în special având în vedere că cele două bănci sunt reglementate în mod diferit.

Comentariile lui Lehmann vin după ce principalul acţionar de la Credit Suisse, Banca Naţională din Arabia Saudită, a anunţat că nu va cumpăra noi acţiuni la banca elveţiană din motive ce ţin de reglementare. Aceasta a dus la prăbuşirea acţiunilor Credit Suisse cu 25%, în timp ce costul asigurării obligaţiunilor sale împotriva unui default pe termen mediu s-a apropiat de un nivel care în mod normal semnalează o îngrijorare serioasă în rândul investitorilor.

Banca Naţională din Arabia Saudită, care la rândul său este deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a devenit anul trecut cel mai mare acţionar la Credit Suisse, după ce a preluat o participaţie de 9,9% la banca elveţiană pentru 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participaţii s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.

---- 

Concret, picajul de astăzi al Credit Suisse este de 10,2%. Situația este generată de anunțul lui Ammar Al Khudairy, preşedintele Saudi National Bank, cel mai mare investitor al Credit Suisse, care a transmis că nu poate furniza asistenţă financiară băncii elveţiene, conform Reuters. ”Nu putem, deoarece am depăşi pragul de 10%. Este o problemă de reglementare”, a declarat Ammar Al Khudairy, citează Agerpres. 

Creditorul din Arabia Saudită a achiziţionat anul trecut o participaţie de aproape 10%, după ce a participat la operaţiunea de majorare a capitalului Credit Suisse şi s-a angajat să investească până la 1,5 miliarde de franci elveţieni.  Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate "deficienţe majore" în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.

În trimestrul IV, s-au retras 110 de miliarde de franci elvețieni din Credit Suisse



A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni. 

Miercuri, acţiunile înregistrau un declin de 10,2%, la 2,01 franci elveţieni (2,19 dolari) la Bursa de la Zurich, îndreptându-se spre a şaptea scădere consecutivă zilnică.

Oficialii de la Banca Naţională a Elveţiei (SNB) nu au dorit să răspundă solicitărilor Reuters de a comenta situaţia cu care se confruntă Credit Suisse, după ce titlurile au scăzut cu 20%.

Efect în Europa



Şi acţiunile băncilor din Europa înregistrau miercuri scăderi semnificative, după ce tranzacţionarea titlurilor Credit Suisse a fost de câteva ori oprită de operatorul Bursei de la Zurich, din cauza volatilităţii.

Indicele bancar european a scăzut cu 5%, ajungând la cel mai redus nivel din 4 ianuarie. De miercurea trecută, indicele a pierdut 13% din valoare, cea mai mare pierdere săptămânală de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

"Pieţele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor din Europa, în primul rând Credit Suisse. Aceste evoluţii afectează întregul sector bancar european", a apreciat Carlo Franchini, de la Banca Ifigest în Milano.

Şi acţiunile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 6,8%, ale grupurilor bancare franceze BNP Paribas şi Societe Generale cu 8,7% şi, respectiv, 9,5%, în timp ce titlurile băncii spaniole Banco de Sabadell şi ale grupului german Commerzbank înregistrau scăderi între 6,5% - 7,5%.

Amintim că Robert Kiyosaki, expertul care a prevestit prăbușirea Lehman Brothers, a anticipat deja prăbușirea Credit Suisse. 

Citește aici: Expertul care a anunțat prăbușirea Lehman Brothers prevestește falimentul unui colos bancar european. Robert Kiyosaki a scris o carte împreună cu Trump

Robert Kiyosaki este un controversat guru financiar, care a scris o carte alături de Donald Trump. Conform acestuia, după Silicon Valley Bank, va veni rândul băncii Credit Suisse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel