CREDIT IMOBILIAR. Dobândă fixă sau variabilă? Avantaje și dezavantaje
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 03 dec 2020 / 17:59
WhatsApp
Dacă ai de gând să iei un credit imobiliar, trebuie să știi ce este dobânda fixă sau variabilă. Iată ce avantaje și dezavantaje există pentru fiecare în parte.

Creditele cu dobândă fixă oferă clientului posibilitatea de a cunoaşte de la început toate costurile pe care le are un credit imobiliar pe toată durata sa de viaţă. Rata lunară stabilită iniţial rămâne bătută în cuie. Ratele fixe încorporează evoluţia viitoare a randamentelor, astfel că acestea pot fi mai mari sau mai mici decât cele variabile, în funcţie de perspectivele pe termen lung, potrivit conso.ro.

În cazul în care un client contractează un credit la o dobândă fixă ridicată, el nu va putea beneficia de o eventuală reducere a dobânzilor pe piaţa internă. Singura soluţie pentru a-şi reduce costul împrumutului va fi refinanţarea.

Creditele cu dobânzi variabile oferă posibilitatea de a beneficia de o eventuală ieftinire a finanţărilor. Există însă şi riscul ca, în cazul în care dobânzile cresc, clientul să fie nevoit să plătească rate tot mai mari la credit.
 
Pe lângă împrumuturile cu dobânzi fixe şi variabile, tot mai multe bănci au introdus şi credite cu dobânzi mixte: rata dobânzii este fixă pentru o perioadă iniţială de 1, 3 sau 5 ani, iar ulterior aceasta se transformă într-una variabilă.

Vezi și: Care este diferența dintre codul IBAN și numărul de cont. Nu trebuie confundate!

G Ad:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro