Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Cozonacul bunicii, rețeta pentru sărbătorile pascale

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: captură video YouTube @Rețetele Mihaelei
FOTO: captură video YouTube @Rețetele Mihaelei

Iată cozonacul bunicii de care vă puteți bucura de sărbătorile pascale.

Ingrediente

1 kilogram de cozonac

500 ml lapte

300 grame de zahăr

250 ml ulei

1 kg de faină

3 ouă

70 grame drojdie

1 linguriță de sare

Esențe, după preferințe, de rom, vanilie, portocală, lămâie

Crema de nucă

100 grame nucă

75 grame de zahăr

1 ou

50 grame de cacao

50 grame de stafide

Mod de preparare

Ouăle se scot din frigider și se lasă să ajungă la temperatura camerei pentru câteva ore. La fel, făină se aduce la temperatura camerei. 

Laptele se încălzește puțin, iar miezul de nucă se poate prăji ușor înainte de a se măcina, lucru care îi va intensifica aroma.

Se separă un ou, iar albușul se amestecă cu cele 75 de grame de zahăr, stafidele, nuca și cacaua ce a fost opărită cu câteva lingurițe de lapte. Zahărul de topește în lapte.

Se înmoaie drojdia în lapte, cu puțin zahăr și câteva linguri de făină, apoi se lasă lasă pentru 10 minute să se activeze.

Ouăle întregi, precum și gălbenușul de la oul rămas de la cremă se bat și se amestecă apoi cu zahărul,  până devin spumoase și mai deschise la culoare. Se adaugă esențele, după preferințe.

Peste acestea se pune maiaua, restul de lapte și 500 de grame de făină, cernută înainte pentru a-i da un aspect mai aerat și se amestecă până se obține un aluat similar celui de clătite.

Restul de făină, cernută, se amestecă cu sarea și se pune peste aluatul obținut anterior. 

După omogenizarea completă a aluatului, acesta se acoperă cu o folie de plastic și se lasă pentru 10 minute, la ”odihnă”.

După acest timp se adaugă uleiul, în mai multe tranșe, fiecare dintre ele adăugându-se doar după ce s-a încorporat cea anterioară.

Aluatul final se lasă într-un castron acoperit, cu o folie de plastic și cu un prosop, ferit de curenții de aer, se lasă la dospit. 

Aluatul se împarte în patru porții egale, se formează bile și se mai lasă puțin la crescut, timp în care vă puteți ocupa de crema de cacao și nucă, dacă nu ați făcut-o deja.

Fiecare bilă se întinde în formă de dreptunghi, de lungimea tăvii pe care o aveți la dispoziție. Deasupra se pune parte din crema de cacao, nucă și stafide, apoi se rulează formând un sul. Apoi din sulurile obținute împletiți două câte două și formați cozonacul care va ajunge pe masa festivă.

Cozonacii se mai lasă la dospit, în tava tapetată cu hârtie de copt. În cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, cozonacii se bagă la copt, după ce au fost unși în prealabil cu un ou bătut, și se lasă la temperatura de 180 de grade pentru 20 de minute, apoi se scade temperatura cuptorului la 170 de grade și se mai lasă pentru 20-25 de minute. 

După coacere se mai țin în tavă pentru cinci minute înainte de a fi scoși și lăsați să se răcească de tot, fără a fi acoperiți cu ceva.

Poftă bună!

Citește și: Cele mai delicioase batoane energetice, ușor de făcut acasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel