Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Cozonac răsucit pentru masa de Paști. Cum se prepară: Rețeta

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Bucate Dulci
Sursa foto: Facebook Bucate Dulci

Mai sunt câteva zile pâna la Paști, iar gospodinele încep să-și pună la punct meniul pentru masa de sărbătoare. Cozonacul răsucit ar putea fi vedeta, alături de tradiționala pască. Iată cum se prepară.

Ingrediente

450 g făină pentru cozonac
80 g zahăr
1 plic drojdie
1 plic lămâie
3 gălbenuşuri ou
1/4 linguriţă sare
2 linguri zahăr
70 ml ulei
200 ml lapte călduţ
2 linguri cacao + 2 linguri lapte
ulei pentru uns cozonacul
zahăr şi scorţişoară pentru a presăra cozonacul
70 g stafide
esenţă de rom

Vezi și: Pască pentru Paști. Rețeta rapidă și simplă

Cum se prepară

Punem făina într-un vas mai adânc. Laptele se încălzeşte uşor şi se adaugă sarea, zahărul şi drojdia. Se amestecă bine cu puţină făină cât să obţinem o compoziţie mai groasă ca de clătite, o presărăm cu puţină faină, acoperim cu un prosop şi lăsăm la dospit 15 minute, potrivit bucatareselevesele.ro.

După dospire, adăugăm un plic de lămâie, gălbenuşurile, uleiul şi frământăm până obţinem un aluat elastic şi omogen. Aluatul obţinut se împarte în două părţi egale. Într-o parte de aluat adăugăm o pastă de cacao obţinută din amestecarea celor 2 linguri de cacao cu puţin lapte şi frământam aluatul până pasta se încorporează bine.

Vezi și: Rețetă de Paști: Friptură de miel. Cum se prepară

Lăsăm cele două bucăţi de aluat la dospit pentru o oră. După dospire, se întind ambele la aceeaşi mărime şi la mărimea tăvii pe care o folosiţi. Peste aluatul alb se pune aluatul maro, se presară cu stafide hidratate în esenţă de rom pentru 30 de minute.

Aluaturile se rulează cât mai strâns. Ruloul format se taie pe mijloc şi cele două părţi se răsucesc. Sucitura formată se aşază în forma tapetată cu hârtie de copt, se acoperă şi se lasă la dospit 30-45 minute. Dupa ce aluatul a dospit, se unge cu ulei şi se presară cu zahăr amestecat cu scorţişoară din abundenţă.

Tava cu cozonacul pregătit se pune la copt în cuptorul preîncălzit în prealabil pentru circa 50-60 minute, la foc mic. După 45 de minute faceţi proba cu scobitoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel