Ingrediente
Aluat
25 g drojdie proaspătă
530 g făină
120 ml lapte
150 g unt cu 80% grăsime
2 ouă întregi
3 gălbenuşuri
5 g sare
80 gr zahăr
30 ml cogniac
coajă de lămâie şi portocală
Umplutură
500 g nucă prăjită şi măcinată
200 g zahăr
80 g cacao
3 ouă
50 ml cogniac
Sirop
200 ml apă
200 g zahăr
100 ml cogniac
Cum se prepară
Aluat
Drojdia se sfărâmițează într-un castron, se adaugă 3 linguri de făină (din cele 530 g ) şi 60 ml lapte călduţ. Se amestecă şi se lasă la crescut 15 min. Cât stă la crescut drojdia, se mixează cele 2 ouă, gălbenuşurile, zahărul, sarea şi coniacul, se mixează bine până se topeşte zahărul, potrivit bucataras.ro. Apoi, se adaugă maiaua, făina şi restul de lapte rece de la frigider şi se frământă bine (în caz că este prea tare aluatul, se mai adaugă 1 lingură de lapte rece). Untul moale se împarte în 3 părţi egale şi se încorporează în aluat, se frământă bine până se încorporează tot untul. Când este gata aluatul, se pune într-un caston uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară şi se dă 2 ore la frigider. După două ore, se scoate de la frigider, se împarte în două părţi egale, fiecare parte se înfăşoară în folie alimentară şi se dă la frigider pentru 3 ore.
Între timp se face umplutură.
Umplutura
Într-un castron se amestecă nuca măcinată cu cacao, zahăr, cele 3 ouă şi coniacul. După 3 ore se scoate aluatul de la frigider, se întinde o foaie, se pune jumătate din umplutură, se lasă o parte de margine fără umplutură (cam de 2 degete), rulăm aluatul foarte strâns, ungem partea neumplută cu puţină apă, ca să se lipească bine când terminăm de rulat. Aşezăm ruloul format în folie alimentară, procedăm la fel şi cu a doua bucată de aluat. Băgăm la congelator pentru 20 de minute cele două rulouri. După 20 de minute, scoatem de la congelator, fiecare rulou îl secţionăm pe lung şi apoi îl împletim. Aşezăm cozonacii în forme tapetate cu hârtie de copt (două forme de cozonaci mai mici) şi dăm formele la frigider pentru 8 ore.
Sirop
Apă cu zahărul se pun la fiert la foc foarte mic, nu se amesteca, se lasa să fiarbă încet şi să se topească zahărul. Când a început să fiarbă se stinge focul şi se lasă la răcit, apoi se adauga coniacul. Înainte cu 20 min de a scoate de la frigider cozonacii, după ce au trecut cele 8 ore, se pune la fiert o cratiţă cu apă. Când a început să clocotească, se scot şi cozonacii, se bagă în cuptorul rece, sub ei se aşază cratiţa cu apă clocotită, se închide cuptorul şi se lasă 30 min. Apoi se scoate şi cratiţa şi tăvile cu cozonac, se încinge cuptorul la 160 grade şi se introduc cozonacii la copt, pentru 50-60 min. Se scot din cuptor, se scot şi din tavă şi se aşează amândoi cozonacii într-o tavă mai mare şi se însiropează bine cu siropul rece. Se lasă până a doua zi când se pot mânca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- Știați că un singur stat din Europa are graniță terestră cu Africa iar 9 din 10 români răspund greșit
- Ploi abundente, grindină și vânt puternic în prima zi de Paști. Județele vizate de fenomenele meteo extreme
- Horoscop 6-12 mai 2024: Zodia care s-a certat cu toată lumea. Daniela Simulescu: „Îți recomand mai mult pragmatism” /video
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui