Cozonac grecesc pentru Paști. Cum se prepară Tsoureki: Rețeta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Dionisis Alertas
Sursa foto: Facebook Dionisis Alertas
Dacă vrei să aduci o bucățică din spiritul Greciei pe masa ta de Paști, poți încerca această rețetă de cozonac. Iată cum se prepară Tsoureki.

Ingrediente 

12 ceşti de făină
3 linguri de drojdie uscată
1 ceaşcă de unt topit
1 ceaşcă de zahăr
6 ouă
1/2 lingură de esenţă de vanilie + 2 ceşti de apă
coajă de la o portocală
1 ceaşcă de lapte cald
3/4 linguriţă de sare
un ou bătut cu o lingură de apă
migdale tăiate felii

Cum se prepară

Se dizolvă drojdia în laptele călduţ. Se adaugă câteva linguri de făină pentru a face o pastă. Se acoperă şi apoi se ţine într-un loc cald să crească. Într-un bol, se amestecă 10 căni de făină cu puţină sare şi unt topit, potrivit retete.acasa.ro.

Se fierbe vanilia în două ceşti de apă, apoi se strecoară, iar lichidul se adaugă în făină. Apoi se pun ouăle, coaja de la o portocală şi aluatul în care a fost încorporată drojdia. Pe o suprafaţă presărată cu făină sau în mixer, se amestecă bine aluatul şi se adaugă treptat şi restul de făină, până devine o cocă elastică. Se acoperă cu un prosop şi se lasă să crească, timp de o oră jumătate.

După ce creşte, se aşază aluatul pe suprafaţa de lucru şi se împarte în mai multe fâşii care se împletesc. La unul dintre capetele cozonacului se aşază un ou roşu de Paşte. Aluatul se aşază în tava de cuptor tapetată cu unt, se acoperă cu un prosop şi se lasă să mai crească timp de o oră. După ce creşte, cozonacul se unge cu ou şi se presară pe deasupra migdale şi zahăr.

Se încălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius. Cozonacul se coace timp de 30 de minute sau până devine galben-maroniu. După ce se scoate din cuptor, se lasă să se răcească.

Vezi și: Skordalia, piure grecesc foarte pufos. Cum se prepară: Rețeta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel