Cozmin Gușă: Klaus Iohannis, depășit: Se află într-o triplă menghină
Consultantul politic, Cozmin Gușă, spune că jocul pentru alegerile prezidențiale din 2019 se va face începând cu luna iulie a acestui an, care este de părere că președintele Klaus Iohannis este depășit în momentul de față de un alt posibil candidat, primarul Capitalei, Gabriela Firea.
"Astăzi singurul lucru care mai animă viața din partide este legat de felul în care s-ar putea schimba politica românească dupa alegerile prezidențiale. Europarlamentarele sunt doar un test, este un activism păgubos, cu oameni care vorbesc mult la televizor și încearcă să mai ia un mandat. Va fi doar un test, să ne amintim de campania pentru EBA, pentru a se vedea cum se mișcă electoratul. În europarlamentare se calibrează unele lucruri, nu va fi o competiție reală. Partidele se concentrează pentru prezidențiale", a explicat Cozmin Gușă într-o intervenție telefonică la "Realitatea Românească".
Președintele în funcție pare că nu se concentrează încă pentru alegerile de anul viitor, consideră Gușă, însă "discuțiile din textura mai inteligentă a statului român" au început să se focalizeze asupra prezidențialelor.
"Klaus Iohannis poate e îngrijorat într-un fel. Azi are al doilea scor, primul scor îl are Firea, unul dintre posibilii candidați. Teoretic, Iohannis ar putea să stea confortabil numai că ce e azi nu e mâine. Iohannis se află într-o triplă menghină", spune consultantul politic. Acesta a detaliat elementele care au un impact asupra performanței lui Iohannis în cursa pentru prezidențiale:
1. PNL-ul nu este foarte decis și conturat în acest moment în a avea o relație cu Iohannis, nici președintele nu pare să dorească asta. Această ambiguitate îl aduce într-o poziție ușor ciudată în relația cu liberalii, situație gravă pentru că PNL-ul are o rețea similară cu PSD în alegeri, mai ales după fuziunea cu PDL;
[citeste si]
2. Miscarea "Rezist", foarte legată de Iohannis până acum, s-a disipat din siajul președintelui după momentul Dăncilă. Cei care sunt foarte bine conectați la această zonă spun că a fost un "adevărat tsunami". S-a pierdut mult din suportul pentru Iohannis, nu știm dacă ireversibil;
3. Realizările concrete ale președintelui, planurile pe care le-a avut și le-a dus la anumite trepte de realizare: fie acestea nu există, fie nu au fost comunicate bine.
"Din aceste trei unghiuri, poziția lui Iohannis este instabilă. Ce este azi nu e mâine. Vestea bună pentru Iohannis: are timp. Dacă se hotărăște să candideze, are timp. De ce? Jocul pentru alegerile prezidențiale se va face efectiv din iulie 2019. În 2018, niciun partid nu va lua decizii despre posibilele candidaturi. De la începutul anului viitor, vom avea președinția Uniunii Europene, prin Iohannis, și din nou toată lumea se va abține, în speranța că va mai exista ce să coordonam. Rămân, deci, doar câteva luni pentru jocul prezidențial, din iulie 2019 până în toamnă", consideră consultantul politic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News