Data publicării:
COZI IMENSE la cumpărarea de locuințe noi. Cum explică profesorul Coșea fenomenul imobiliar FĂRĂ PRECEDENT în pandemie
Profesorul Mircea Coșea a explicat pentru DC News de ce oamenii au stat la coadă să își rezerve apartamente într-un ansamblu rezidențial din București, deși se întrevede o criză imobiliară fără precedent.
Profesorul Mircea Coșea a spus care ar fi explicațiile unui fenomen petrecut pe piața imobiliară din Capitală. Mai exact, la un ansamblu rezidențial din București s-au format cozi, oamenii așteptând să își rezerve apartamente în condițiile în care blocul abia are un etaj ridicat din... 12. Citiți ȘTIREA AICI
Explicațiile profesorului Coșea, analist economic, despre acest 'fenomen' imobiliar
DC News: Se tem românii să nu se întâmple ca în 1990 când s-au devalorizat banii și acum așteaptă să se petreacă același lucru? De ce se cumpără în continuare apartamente cu atât de mare apetit? De ce nu scad prețurile?
'Din punctul meu de vedere, este vorba despre o teamă că se vor întâmpla lucruri mai grele și complicate. Și, din acest motiv, oamenii încearcă să își investească banii în ceva stabil. Sigur că există și frica de creștere a euro față de leu pentru că toate aceste apartamente sunt prevăzute în lei, dar de fapt, au un preț convertit în euro. De asemenea, probabil că există și un element al unei presupuse crize imobiliare. Așa că oamenii se pregătesc să investească banii în ceva.' a spus Coșea.
'Românii ar trebui să fie mai precauți'
'Însă în condițiile existente, românii ar trebui să fie mai precauți pentru că nu se știe cum va evolua situația economică. Bănuiesc că o mare parte din banii pe care îi investesc sunt obținuți prin credite. Există și aici o teamă pentru că este o posibilitate aproape certă ca băncile să intre într-o perioadă a creditelor neperformante. Adică vor fi mari întârzieri în plata creditelor pentru că mulți nu mai au bani de rată. Prin urmare, băncile, pentru a se securiza, vor înăspri condițiile de creditare. Va fi din ce în ce mai greu să se dea credite pentru persoane fizice.' a subliniat Coșea.
'Suntem încă într-o economie de tip patriarhal-comunist'
'Toate aceste lucruri, puse la un loc, pot să ducă la o invazie spre cumpărarea de apartamente. Din punctul meu de vedere, asta înseamnă și o dovadă a subdezvoltării economiei de piață în România. Noi suntem încă într-o economie de tip patriarhal-comunist în care bogăția constă în casă, mașină, în televizor. În alte țări există posibilitatea investirii în acțiuni bancare, în bursă, în elemente de cultură, de artă chiar în bijuterii și aur. Bănuiesc că va urma o perioadă, nu foarte îndepărtată, când vom avea 'cozi' și la cumpărarea de terenuri. Și acolo oamenii sunt gata să cheltuie pentru aceste investiții pe care ei le socotesc de durată și de valoare.' a declarat Coșea.
'O criză de lichiditate va veni în România în următoarele luni'
'Problema care se pune este legată de o criză de lichiditate care va veni în România în următoarele luni. Atunci, acest impuls de a cumpăra apartamente, mașini, va scădea pentru că există 500.000-600.000 de români care vor rămâne într-un șomaj aproape permanent deoarece șomajul tehnic nu se poate plăti la infinit. Acești oameni vor trăi din ajutoare sociale, într-un fel sau altul, și cheltuielile lor se vor axa pe strictul necesar.' a concluzionat profesorul Mircea Coșea, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News