Covid-19, valul 4. Dr. Laszlo Attila: Suntem într-o situație CRITICĂ și nu avem rezerve. Marii perdanți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS
Dr. Laszlo ATTILA, Comisia pentru Sănătate Publică, Senatul României, a vorbit despre valul patru al pandemiei, în exclusivitate pentru DC Media Group, la DC NEWS TV, în cadrul dezbaterii "Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții".

"Suntem într-o situație critică, pentru că m-am uitat la statisticile de săptămâna trecută, într-o țară în care zilnic, în medie, mor cam 200 de persoane, ieri am mai adăugat încă 145 de persoane care nu mai sunt printre noi.

O problemă cu care ne confruntăm de ani de zile este că noi nu avem rezerve, nu avem capacitățile pe care să le ținem în stand by ca să le utilizăm atunci când avem nevoie. Pentru că un exemplu elocvent este situația de la Terapie Intensivă care este la limită din cauza criteriilor impuse înainte de aderare, ca să ne reducem numărul de paturi, capacitățile din instituțiile de paturi și să ne adaptăm sistemul la o situație cât de cât normală, renunțând la acele capacități care ne-ar conferi o oarecare stare de confort atunci când avem astfel de situații critice.

Și cred că marea provocare, inclusiv în aceste zile când s-a semnat PNRR-ul, este de a crea acele capacități pe care să le putem ține pentru situații de criză. Pentru că marii perdanți în această clipă, pe lângă pacienții care se confruntă cu această nenorocire, cu această infecție, sunt persoanele care nu sunt infectate de COVID-19 și nu avem metode de a preveni apariția acelor cazuri.

Dânșii sunt marii perdanți. Se depun eforturi pentru a se asigura capacitățile necesare pentru pacienții noi infectați, dar în același timp să se tragă de timp pentru a se lăsa deschise toate acele servicii care se referă la celelalte persoane și aici mă refer la acele patologii care inevitabil sunt, există și, din păcate, vedem statisticile din anii precedenți până unde am ajuns.

Situația e extrem de dramatică și în celelalte patologii majore, nu doar la oncologie.

Un alt aspect se referă la faptul că, din februarie - martie, știm că ne vom confrunta cu această problemă spre toamnă, dar cu toate acestea s-a împotmolit și campania de vaccinare în cursul verii, când oamenii de specialitate recomandau să acordăm mai mare atenție și să accelerăm procesul de vaccinare, ceea ce nu s-a întâmplat și în același timp, am avut doar o scurtă perioadă de respiro pentru că din august ne confruntăm cu această problemă.

Sper să depășim această situație cât de curând, dar asta însemnând că după previziunile cât de cât realiste, asta înseamnă să mai așteptăm câteva săptămâni să ajungem în vârf, după care urmează perioada de declinm care iar va dura și foarte probabil până la finalul anului cu asta ne vom confrunta în marea majoritate a timpului", a declarat Laszlo ATTILA, în exclusivitate pentru DC Media Group, la DC NEWS TV, în cadrul dezbaterii "Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții".

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel