COVID-19, ultima grijă a germanilor. Inflaţia, în vârful listei de temeri pentru viitorul apropiat
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la energepic.com, Pexels
Fotografie de la energepic.com, Pexels
Cetăţenii din Germania pun inflaţia pe primul loc în topul temerilor pentru viitorul apropiat. 

Creşterea bruscă a preţurilor în aproape toate sectoarele vieţii se află în fruntea preocupărilor populaţiei în Germania, potrivit unui sondaj difuzat sâmbătă şi citat de agenţia DPA.

Nici măcar războiul din Ucraina, schimbările climatice şi coronavirusul nu au fost la fel de îngrijorătoare ca creşterea costului vieţii, potrivit sondajului publicat de consultanţa de management McKinsey.

Aproximativ 57% dintre cei peste 1.000 de respondenţi au declarat că cea mai mare preocupare pentru ei în acest moment este inflaţia, cu aproximativ 9 puncte procentuale mai mult decât într-un sondaj anterior din iunie.

Mai mult de două treimi dintre respondenţii la sondaj, efectuat între 23 septembrie şi 2 octombrie, au spus că se aşteaptă ca preţurile să continue să crească.

Prin comparaţie, doar 18% dintre respondenţi au numit războiul din Ucraina drept cea mai mare preocupare a lor, 6% schimbările climatice şi 3% pandemia de COVID-19.

"Pentru tot mai mulţi oameni în Germania, portofelele lor nu lasă loc pentru consum în afară de ceea ce este absolut necesar", a notat expertul de la McKinsey Marcus Jacob.

Potrivit lui Jacob, mai mult de o treime dintre consumatori trebuie deja să-şi limiteze consumul de bunuri neesenţiale. Mai mult de jumătate au încetat complet să economisească, scrie Agerpres.

Inflația, îngrijorare globală: 4 din 10 oameni din lume se tem. În Polonia procentul e de 70%

Un sondaj IPSOS din 29 de țări a întocmit clasamentul problemelor care ne-au îngrijorat cel mai mult din 2020 până în 2022. În primul rând: inflația, sărăcia, instabilitatea socială.

Costul vieții rămâne cea mai mare îngrijorare la nivel global, mai mult de patru din zece (42%) alegând inflația ca una dintre principalele griji care le afectează țara.

În ultimele șapte luni, inflația a fost cea mai mare preocupare la nivel mondial în sondajul ”What Worries the World”, iar nivelul de îngrijorare cu privire la costul vieții a crescut în ultimele 15 luni consecutive. IPSOS, o companie multinațională de cercetare și consultanță de piață, a întrebat aproape 20.000 de cetățeni din 29 de țări cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani în fiecare lună, timp de doi ani.

Descoperiri cheie

Inflația este cea mai mare îngrijorare la nivel mondial pentru a șaptea lună consecutiv: 42% spun că este una dintre principalele probleme cu care se confruntă țara lor astăzi (+2 pp față de septembrie 2022).

13 țări - Argentina, Australia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud, SUA și Turcia - citează inflația drept principala îngrijorare.

Îngrijorarea pentru inflație în Polonia (70%) este acum mai mare decât îngrijorarea pentru Covid la apogeul său în 2020.

În toate țările, îngrijorarea cu privire la inflație este urmată de sărăcie și inegalitatea socială (32%), șomajul (27%) și criminalitatea și violența (26%) și corupția financiară și politică (26%), care împreună formează primele cinci. griji globale.

Schimbările climatice rămân pe locul al șaptelea în lista noastră de 18 griji, cu o medie globală de 17% alegând-o drept îngrijorare.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel