COVID-19 afectează femeia gravidă şi nou-născutul. Nou-născut depistat cu COVID și cu malformație la inimă, vindecat și salvat
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la îmbolnăvirea cu COVID a femeilor însărcinate. 

La Maternitatea Bucur din Bucureşti, care tratează cazuri de COVID-19, medicii au remarcat o creştere semnificativă a cazurilor cu complicaţii date de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 varianta Delta, conform Salvați Copiii.

Sarcina reprezintă un factor de risc pentru forme severe de boală, care necesită internare. Organizaţia Salvaţi Copiii România a continuat seria dezbaterilor esenţiale cu medici, tema fiind aceea a riscurilor pe care infecţia cu SARS-CoV-2 le pune pentru gravidă şi nou-născut.

Incidență crescută de infecție



În momentul de faţă, România se confruntă cu o incidenţă crescută a cazurilor de infecţie cu SARS CoV-2, inclusiv la gravide, nou-născuţi şi sugari pozitivi simptomatici, iar medicii sunt nevoiţi să folosească la capacitate maximă aparatura existentă.

Numai la Spitalul Universitar din Bucureşti s-au născut, în perioada aprilie 2020 - octombrie 2021, 85 de copii cu mame PCR SARS-CoV-2 pozitive şi alţi 65 de copii din mame cu istoric de infecţie în timpul sarcinii. La Maternitatea Bucur din Capitală, devenită unitate medicală exclusiv COVID-19, din luna martie 2020 şi până în prezent au venit pe lume 516 nou-născuţi din mame pozitive, 104 dintre aceştia având complicaţii medicale din cauza prematurităţii. Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, şi copii născuţi în alte maternităţi din Bucureşti şi din alte judeţe, atât în sistemul public, cât şi în cel privat.

”Sarcina cu COVID este o vulnerabilitate”

"Sarcina cu COVID este o vulnerabilitate, COVID amplifică şi coagularea, şi stresul respirator. Datele foarte recente arată că, în SUA, simptomatologia este mai severă dacă boala COVID se întâmplă în trimestrul II şi III, duce la un risc de deces de aproape două ori mai mare decât la femeia care nu e gravidă. Toată lumea care vrea să rămână gravidă, este gravidă, indiferent de vârsta sarcinii, orice lăuză, toate aceste categorii trebuie să se vaccineze. Sunt recomandările americane, vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată, dimpotrivă, salvează viaţa ei şi a nou-născutului", a declarat Prof. Dr. Radu Vlădăreanu (Spitalul Elias).

”Nu este o luptă obișnuită”

"Tratarea unui caz Covid constituie un efort deosebit pentru tot personalul, nu este o luptă obişnuită. Spre deosebire de valurile anterioare, am remarcat faptul că a crescut gravitatea cazurilor internate. Nu trebuie neglijate simptomele, e foarte importantă legătura cu specialiştii, odată ce testul e pozitiv. Din punctul nostru de vedere, e bine ca fiecare maternitate mai mare din ţară să aibă un sector dedicat cazurilor Covid. Transferul cazurilor severe nu este un lucru uşor de făcut, transportarea unui caz care nu e echilibrat poate să-i dea lovitura de graţie. Cazurile severe trebuie rezolvate acolo şi salvaţi copiii, şi mamele, după care văzut ce se întâmplă. Sarcina constituie un factor de risc, studiile arată asocieri mai mari şi cu hipertensiunea, şi cu starea de preeclampsie. A crescut mult rata de naşteri premature, diferenţa e statistic semnificativă - pentru cazurile COVID a fost de 17 - 18%. A crescut şi rata naşterilor prin cezariană, creşterea e semnificativă - înainte aveam o rată de 60%, pentru naşterile la pacientele COVID procentul a ajuns la 88%", a declarat Conf. Dr. Octavian Gabriel Olaru (Maternitatea Bucur). 

Bebeluș de 7 zile, depistat cu COVID și cu malformație la inimă, vindecat și salvat

"Suntem Spital de Urgenţă pentru copii, avem 8 pacienţi în ATI, 26 pe zona roşie. Au vârste diferite, cel mai mic e un sugar de 29 de zile, de asemenea, avem o lehuză de 17 ani. Am avut un pacient de 7 zile, descoperit pozitiv COVID, în urma investigaţiilor s-a constatat o malformaţie cardiacă gravă, fără posibilitate de rezolvare în România, a rămas intubat, negativat după 14 zile, am reuşit să-l transferăm în Italia, a fost operat pe cord, acum e sănătos", a declarat Manager, Bioinginer Med. Pr. Drd. Alina Belu (Spitalul Sf. Maria, Iaşi).

Apel urgent pentru dotarea maternităților



Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat un apel urgent, pentru dotarea prioritară a Maternităţii Bucur, devenită linie Covid 19 şi Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" din Iaşi. Nevoile sunt multe, de la ecograf, rampe de oxigen, pulsoximetre la ventilatoare performante.

Maternitatea Bucur din Bucureşti, transformată în unitate Covid 19, are nevoie de suplimentarea aparaturii existente în prezent cu 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturaţia de oxigen şi frecvenţa cardiacă, pentru a face faţă numărului crescut de cazuri de nou-născuţi din mame Covid pozitive. În acest moment, trei saloane au nevoie de rampe, cele existente sunt model vechi şi nu se potrivesc noilor tehnologii din aparatura modernă. De la începutul pandemiei, medicii Maternităţii Bucur au îngrijit 516 nou-născuţi proveniţi din mame confirmate pozitiv cu SARS-CoV2. Dintre aceştia, 104 au avut complicaţii medicale din cauza prematurităţii şi au avut nevoie de supraveghere şi îngrijire medicală adecvată.

Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, inclusiv copii născuţi în alte maternităţi din Bucureşti şi din alte judeţe, atât din sistemul public, cât şi din cel privat.

Ajutor și pentru Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" din Iaşi



Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" din Iaşi e într-o situaţie de urgenţă, aici sunt internaţi copii cu Covid 19. Medicii au nevoie de 2 ventilatoare cu HFO (unul pentru neonatologie şi unul pentru pediatrie). Este singura unitate care asigură patologia gravă şi foarte gravă din neonatologie şi pediatrie din regiunea Moldovei. Pacienţii internaţi au nevoie de tehnologie de ultimă generaţie pentru tratament şi monitorizare.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a mobilizat toate resursele pentru a identifica de urgenţă atât fondurile necesare, cât şi furnizorii de aparatură şi echipamente medicale.

Companiile care doresc să sprijine în mod direct cele două unităţi medicale pot dona în contul RO15 RNCB 0071 0114 3479 0005 (lei) în baza unui contract de sponsorizare. Persoanele fizice pot dona fie prin SMS la 8844, text "SALVEZ" - 2 euro/lună fie online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel