Covasna: Cinci tineri coregrafi concurează pentru premiul Festivalului D-BUTAN-T de la Sfântu Gheorghe
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cinci tineri coregrafi concurează pentru premiul celei de-a patra ediţii a Festivalului de teatru D-BUTAN-T, care a început luni, la Teatrul "Andrei Mureşanu" de la Sfântu Gheorghe.

Cele cinci spectacole au fost selectate pe baza votului exprimat de un juriu format din membrii Consiliului Artistic al Teatrului "Andrei Mureşanu" iar marele câştigător, asemenea celor din anii trecuţi, va semna un contract de colaborare cu acest teatru, care constă în oportunitatea de a monta o producţie proprie cu o echipă la alegere.

Spectacolele care au intrat în concurs sunt "Chorismos" - coregrafia Anastasia Grigore, "Câte un om de iubit" - coregrafia Beatrice Maria Tudor, "De fapt" - coregrafia Simona Dabija, "Fragile, Handle with Care" - coregrafia Mariana Gavriciuc şi "Ultima picătură" - coregrafia Maria-Luiza Dimulescu.

"Suntem la cea de a patra ediţie, am ajuns la o ediţie foarte interesantă, dedicată debutului coregrafic. Am trecut prin debutul în actorie, debutul regizoral, anul trecut am avut debutul în scenografie şi, în sfârşit, închidem acest cerc cu debutul în coregrafie. Şi pentru că vrem ca mişcarea şi muzica să aibă un concept unitar, în paralel avem şi Festivalul filmului muzical. (...) În programul acestei săptămâni sunt şi workshopuri, filme şi concerte. (...) Anul viitor reluăm ediţia dedicată debutului în actorie şi, practic, din patru în patru ani revenim la altă arie de expertiză", a declarat pentru AGERPRES managerul teatrului, Anna Maria Popa.

Compozitorul Zeno Apostolache, unul dintre membrii juriului, a apreciat faptul că teatrul din Sfântu Gheorghe încurajează şi susţine tinerii, oferindu-le o rampă de lansare.

"Vreau să văd ce noutăţi aduc aceşti tineri şi cât de mult lucrează pentru acest lucru. (...) Eu, fiind compozitor, vreau să văd şi această fuziune între muzică şi mişcare, cât de bine o să meargă a împreună. O să încerc să privesc exactitatea mişcărilor pe muzică, deci o să mă axez foarte mult pe ritmul lor muzical. (...) Mă bucur foarte mult că sunt tineri care vor să se afirme şi, ce mă bucură şi mai mult, este că acest teatru, "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe, le dă şanse tinerilor. Ei vin după noi, şi noi am avut şansa noastră la vremea respectivă şi aşa e bine, să dăm mai departe acest lucru", a spus Zeno Apostolache.

Intrarea la toate spectacolele şi acţiunile ce vor avea loc pe parcursul acestei săptămâni în cadrul festivalului va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Primele două ediţii ale Festivalului D-BUTAN-T, organizate în 2016 şi 2017, au fost dedicate debutului în actorie şi, respectiv, în regie şi au fost câştigate de actriţa Paula Rotar, absolventă a Facultăţii Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi masterand al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, şi de Nagy Botond, absolvent al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, pentru regia spectacolului "Oneghin", producţie a Teatrului "Figura" din Gheorgheni.

Marele premiu al celei de-a treia ediţii D-BUTAN-T, dedicată debutului în scenografie, a fost câştigată de Gabriella Spiridon pentru spectacolul "Poveşti din bucătărie", în regia lui Cristian Ban, jucat de actorii Teatrului municipal Baia Mare.

Conducerea Teatrului "Andrei Mureşanu" a declarat încă de la prima ediţie că Festivalul D-BUTAN-T este gândit ca un spaţiu de întâlnire şi confruntare între cei mai tineri actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, compozitori de muzică de teatru etc. aflaţi la început de drum, dar şi ca un "motor de căutare" a celor mai talentaţi dintre aceştia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel