Data publicării:
Cotidianul german BILD, despre planurile lui Putin: Rusia ar ajunge până la granița cu România. Posibil atac în ianuarie sau februarie 2022
Cotidianul german BILD vorbește despre planurile președintelui Vladimir Putin.
Zile întregi, Kremlinul a amenințat că un război împotriva Ucrainei ar fi inevitabil dacă guvernul său nu și-ar abandona presupusele planuri de a recuceri Donbasul ocupat de ruși și Crimeea anexată de Rusia.
NATO ar trebui, de asemenea, să „garanteze” că Ucraina nu va deveni niciodată membră a alianței. Și trebuie să retragă armele care se presupune că sunt staționate în Ucraina pentru a preveni un război în regiune.
BILD a aflat detalii explozive despre planurile rusești care, potrivit unui ofițer de rang înalt, „sunt în sertar fără ca Putin să fi decis încă dacă vor fi sau nu implementate”. Cu toate acestea, transferurile de trupe din aprilie au arătat că Kremlinul pare să încline spre implementarea planurilor de atac.
Posibil atac în ianuarie sau februarie 2022
Potrivit unei surse de rang înalt de securitate, dacă Putin va ordona, armata rusă ar ataca „un atac simultan din nordul Crimeei, prin teritorii separatiste la est și dinspre nord”. Aceasta este evaluarea atât a NATO, cât și a serviciului de informații militare ucrainean. Atacul ar putea avea loc, așadar, „la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie” - dacă Ucraina și NATO nu răspund solicitărilor lui Putin.
Alți membri ai NATO, în schimb, văd un atac în trei faze, fiecare fază ar putea fi și ultima a operațiunii dacă reacția occidentală la invazie va duce la o reevaluare a situației.
În prima etapă, Rusia intenționează să cucerească sudul Ucrainei, „pentru a asigura aprovizionarea Crimeei, precum și a tăia accesul Ucrainei la mare și, în consecință, la aprovizionare”, a spus un ofițer de rang înalt pentru Bild.
Rusia intenționează să folosească navele transferate din Marea Baltică în regiune în primăvară, „pentru a transporta tancuri și trupe din Crimeea în regiunea Odesa”, a declarat un ofițer superior al informațiilor occidentale.
Un alt oficial militar crede că planurile Rusiei presupun o operațiune de debarcare „la est de Odesa, între orașele Fontanka și Koblevo”. Trupele ruse „vor înainta la nord-est de oraș, apoi vor face stânga și vor avansa în Transnistria”, înconjurând Odesa. În același timp, în regiunea Herson, de-a lungul râului Nipru, ar avea loc „operațiuni aeriene ale forțelor speciale Spetsnaz”, care ar bloca podurile peste cel mai important râu al țării și, astfel, ar întrerupe aprovizionarea ucrainenilor. „Din Crimeea, ar fi fost inițial „doar” foc de artilerie asupra pozițiilor puternice ucrainene. Trupele ucrainene ar fi atunci legate aici și nu ar putea recuceri podurile din spatele lor”. În finalul fazei întâi, întregul sud al Ucrainei va fi sub control rusesc, iar Putin va construi un coridor din Rusia până la granița NATO cu România.
În paralel cu prima fază a războiului, forțele aeriene și rachetele balistice ale lui Putin ar slăbi capacitățile militare ale Ucrainei în întreaga țară
Dacă Kremlinul vede îndeplinite condițiile pentru acest lucru, unitățile de tancuri rusești ar putea apoi să treacă granița în regiunile Lugansk și Harkov și să avanseze spre marile orașe Dnipro și Poltava.
„În primul rând, ar înconjura orașele și ar întrerupe aprovizionarea cu electricitate, gaz și alimente. După câteva săptămâni, rușii se pot sărbători ca salvatori ai civililor, invadează orașele capitulante și pot salva populația ucraineană de foame sau moarte”, explică un ofițer.
Faza 3: Kiev
Într-o a treia fază, armata Kremlinului ar putea să avanseze spre Kiev dinspre nord. „Desigur, asta s-ar putea întâmpla la începutul războiului, dacă circumstanțele o impun”, a declarat o sursă pentru BILD.
Există incertitudine în rândul strategilor NATO cu privire la faptul dacă regimul Lukașenko va participa la ostilitățile din Belarus. Deși dictatorul Lukașenko anunțase recent acest lucru, nu este încă sigur. Dacă Belarus ar fi pregătit ca punct de plecare pentru atacurile rusești sau chiar din Belarus, planul Rusiei ar fi să încercuiască și să asedieze Kievul dinspre nord-est și nord-vest. Ulterior, forțele ruse ar merge „aproape până la linia Korosten-Uman pentru a întrerupe aprovizionarea din vestul Ucrainei. Atunci s-ar aștepta predarea Kievului și, astfel, a Ucrainei sub presiunea Occidentului”.
Rusia ar putea ocupa aproximativ două treimi din teritoriul actual al Ucrainei.
O altă sursă a spus: „Dacă Rusia intră, sancțiunile vor fi în continuare. Deci nu are sens să te oprești la jumătatea drumului”.
„Ucrainenii vor lupta, dar nu vor putea rezista marelui atac al rușilor”, a mai declarat oficialul de rang înalt pentru BILD. Potrivit acestuia, forțele armate ale Kievului se vor retrage în vestul țării „dacă nu sunt complet distruse”, scrie BILD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News