Data publicării:

Cotaţia grâului a crescut cu 5% după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cotaţia grâului a crescut cu 5% după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre - Foto Pexels
Cotaţia grâului a crescut cu 5% după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre - Foto Pexels

Cotaţiile futures la grâu au crescut luni cu peste 5% iar cele la porumb cu peste 2%, după ce anunţul privind retragerea Rusiei din acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a înmulţit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente, transmite Reuters.

În jurul orei 04:55 GMT, cel mai tranzacţionat contract la grâu la bursa Chicago Board of Trade (CBOT) a urcat cu 5,4%, până la 8,73 dolari per bushel, după ce anterior a crescut cu 7,7%, până la 8,93 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămânii.

Recordul absolut în ceea ce priveşte cotaţia grâului a fost atins în luna martie, când un buhsel de grâu s-a tranzacţionat pentru 13,64 dolari. Tot luni, cotaţia la porumb a crescut cu 2,2%, până la 6,96 dolari per bushel, în timp ce cotaţia la soia boabe a crescut cu 0,8%, până la 14,12 dolari per bushel.

'Aceasta este o mişcare inflaţionistă, care susţine preţurile la grâu şi porumb. Preţurile au crescut dar creşterile viitoare vor depinde de modul cum va evolua situaţia', a declarat un trader de la Singapore.

Moscova şi-a anunţat sâmbătă decizia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei ruseşti din Crimeea, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord.

Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU.

Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate. 

Moscova: ”În zilele următoare vom avea contacte cu ONU și Turcia pentru acordul de grâu”

 

Se va putea vorbi despre posibilitatea unei reveniri la acordul de grâu după o anchetă aprofundată a ceea ce s-a întâmplat la Sevastopol”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Andreij Rudenko. 

Rusia plănuiește contacte ”în viitorul apropiat” cu Turcia și ONU cu privire la situația acordului de grâu. Cel puțin așa a declarat ministrul adjunct de Externe rus, Andreij Rudenko, după cum a raportat agenția de știri Interfax, citată de Nova News.

”Vom avea probabil contacte atât cu Națiunile Unite, cât și cu Turcia, participanți la acordul de la Istanbul. Cred că aceste contacte vor avea loc în următoarele zile”, a explicat viceministrul.

”Se va putea vorbi despre posibilitatea unei reveniri la acordul de grâu după o anchetă aprofundată a ceea ce s-a întâmplat la Sevastopol”, a adăugat Rudenko referitor la atacurile ”teroriste” care au avut loc în golful orașului în Crimeea, care a fost urmată de răspunsul Moscovei de a-și suspenda participarea la acordul de export de cereale prin Marea Neagră.

„În primul rând, trebuie să aflăm toate circumstanțele în care s-a întâmplat. Aceasta este o rușine totală, toate condițiile convenite anterior au fost încălcate”, a continuat diplomatul, clarificând că Moscova a chemat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pentru a discuta ”această problemă” și” abia după aceea vom putea vorbi despre care sunt următorii pași", a mai adăugat acesta potrivit sursei citate. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel