COTAR vrea reglementarea activităţii Uber - Taxify - Clever
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sondaj: UBER sau Taxi? Rezultatul este edificator
Sondaj: UBER sau Taxi? Rezultatul este edificator
Transportul rutier de persoane suferă din multiple cauze, iar Bucureştiul este mai afectat decât celelalte localităţi, dar nu înţelegem de ce există politicieni care îşi fac, astăzi, campanie electorală şi permit desfăşurarea activităţilor de 'ridesharing' în România, arată Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), într-o petiţie lansată miercuri, conform Agerpres. 

"Ca răspuns la petiţia lansată pentru încălcarea legislaţiei, prin permiterea activităţilor de 'ridesharing' în România, în afara cadrului legislativ, lansăm şi noi o petiţie pentru a cere respectarea legii. Timp de patru ani, transportatorii autorizaţi, care respectă cel puţin patru legi ignorate de companiile de 'ridesharing', au fost obligate să se descurce pe o piaţă acaparată de firmele care ne-au făcut concurenţă neloială, în formă continuată. Mai mult, a trebuit să suportăm atacurile frecvente şi violente din partea autorităţilor statului, a Consiliului Concurenţei şi a politicienilor care, în loc să apere cadrul legal, au apărat interesele celor care încalcă legislaţia în vigoare, adică firmele care fac activităţi nereglementate. Conform legislaţiei în vigoare, orice activitate neautorizată este sancţionată, iar banii obţinuţi din astfel de activităţi ar trebui să fie confiscaţi, ceea ce nu s-a întâmplat, în ultimii patru ani, în cazul companiilor care fac transport neautorizat de persoane", declară Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Potrivit reprezentanţilor transportatorilor autorizaţi, transportul rutier de persoane suferă din multiple cauze.

"Capitala este mai afectată decât celelalte localităţi, pentru că numărul real al cetăţenilor depăşeşte numărul rezultat în urma ultimului recensământ, ţinând cont de faptul că peste 3.000 de autorizaţii nu sunt scoase la atribuire conform legii. Astfel, s-a ajuns la situaţia în care activităţile de ridesharing au fost percepute ca o necesitate, iar societatea civilă acţionează în consecinţă, crezând că astfel se vor rezolva problemele de transport. De fapt, situaţia este creată artificial, prin subdimensionarea parcului auto al firmelor de taxi, pentru a crea nevoia unei suplimentări din alte surse. Înţelegem nevoile cetăţenilor, ale clienţilor noştri care sunt, pe bună dreptate, nemulţumiţi de timpii de aşteptare, dar nu înţelegem de ce există politicieni care îşi fac astăzi campanie electorală susţinând o activitate ilegală. Mai mult, nu înţelegem cum este posibil ca exact cei care cer voturi pentru a ajunge în Parlamentul European sau în Parlamentul României, pentru a face legi, arată exact că nu înţeleg ce presupune o lege şi necesitatea respectării ei", se notează în document.

Legea trebuie respectată

Conform COTAR, susţinătorii activităţii nereglementate de 'ridesharing' în România nu ţin cont de faptul că activitatea în sine nu există aşa cum este descrisă din punct de vedere terminologic.

"Nu înţelegem cum poate fi reglementată aceeaşi activitate economică prin două legi diferite, una pentru cei care plătesc taxe şi impozite în plus şi alta pentru cei care ar putea fi scutiţi de aceste taxe şi impozite. Pe ce bază? Mai trebuie să menţionăm că nu noi am ales să fim 'galbenii', ci ni s-a impus tot prin lege culoarea galben, pentru recunoaşterea în trafic a maşinilor care fac transport de persoane în regim de taxi, în timp ce şoferii care pretind că fac 'ridesharing' pot avea orice fel de maşină, de orice culoare. Mai amintim că susţinătorii activităţii nereglementate de 'ridesharing' în România nu ţin cont de faptul că activitatea în sine nu există aşa cum este descrisă din punct de vedere terminologic, pentru că niciun şofer nu merge din punctul A în punctul B cu mai multe peroane, pentru a împărţi preţul cursei în mod egal, ci comenzile se iau prin acelaşi tip de aplicaţii pe care le au şi companiile de taxi, doar că taximetriştii nu au voie să practice tarif dinamic, în timp ce şoferii care fac pretinsul 'ridesharing' pot practica, fără a fi amendaţi", se menţionează în petiţie.

Reprezentanţii COTAR susţin că taximetriştii sunt obligaţi prin lege să elibereze bon fiscal şi să-şi schimbe casele de marcat periodic, în timp ce şoferii de 'ridesharing' pot trimite 'un aşa-zis bon fiscal nelegal, pe e-mail'. COTAR este o organizaţie reprezentativă la nivel naţional, care are ca membri federaţii şi asociaţii din rândul transportatorilor de persoane, transportatorilor în regim de taxi şi închiriere, şcolilor de conducători auto. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel