Costurile viitoare ale emisiilor de carbon sunt drastic mai mari decât se anticipa, avertizează oamenii de știință
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Costurile cauzate de emisiile de carbon vor fi mai mari decât se anticipa, avertizează oamenii de știință.

Costul cauzat lumii de poluarea cu carbon ar putea fi de aproape patru ori mai mare decât estimările recente, potrivit unui studiu care a subliniat cât de mult ar putea acțiunea climatică să salveze această generație.

„Costul social al carbonului” este o modalitate de evaluare a consecințelor negative asupra economiei, muncii și sănătății ale emisiilor de CO2, calculată ca diferență între costul reducerii acestor emisii și daunele prevenite prin reduceri.

A ajunge la un preț de cost exact pe tonă de CO2 este vital pentru viabilitatea unei taxe pe carbon, care este văzută în general drept una dintre cele mai simple modalități de finanțare a eforturilor de decarbonizare.

Autorul principal Kevin Rennert, de la centrul de cercetare Resources for the Future din Washington, a declarat că studiul reprezintă o „revizuire completă” a calculelor actuale ale guvernului SUA privind costurile carbonului.

„Cele mai importante daune cauzate de schimbările climatice sunt cauzate de rate mai mari de mortalitate din cauza temperaturilor crescute și de impactul asupra sectorului agricol”, a declarat Rennert pentru AFP.

Anul trecut, un grup de lucru de experți sub administrația Biden a venit cu o cifră țintă pentru costul social al carbonului de 51 USD pe tonă metrică.

Dar ei au subliniat că estimările lor – care includ valori separate pentru metan și protoxid de azot – „subestimează probabil daunele societății”, ceea ce duce la speculații că cifra finală ar putea fi substanțial mai mare.

Costul ar fi de patru ori mai mare decât estimările

Scriind în revista Nature, Rennert și colegii – experți în climă și economie – au susținut că cifra de 51 de dolari este de aproape patru ori mai mică decât costul social real al carbonului.

Ei au creat un instrument pentru a estima costul real al poluării cu carbon, folosind cele mai recente cercetări privind proiecțiile socioeconomice, modelarea climei, evaluările impactului asupra climei și scăderea economică - care determină cât de mult este redusă valoarea daunelor climatice viitoare din cauza creșterii așteptate.

Ei au calculat că societatea plătea o factură de 185 de dolari pentru fiecare tonă metrică de CO2 emisă.

Agenția Internațională pentru Energie spune că doar emisiile de carbon din sectorul energetic au fost de aproximativ 36,3 miliarde de tone în 2021.

Rennert a spus că speră că cercetarea va informa factorii de decizie atunci când vine vorba de stabilirea taxelor pe carbon la un nivel adecvat.

„Costul social al carbonului vă spune prețul unei taxe pe carbon eficientă din punct de vedere economic, evaluată de-a lungul unei căi optime de emisii”, a spus el, potrivit Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel