Costul războiului din Ucraina. Rusia, deficit bugetar de 3,3 trilioane de ruble în 2022
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Costul războiului din Ucraina. Rusia, deficit bugetar de 3,3 trilioane de ruble în 2022 / Foto: Pixabay, de svklimkin
Costul războiului din Ucraina. Rusia, deficit bugetar de 3,3 trilioane de ruble în 2022 / Foto: Pixabay, de svklimkin
Deficitul bugetar al Federației Ruse în 2022 s-a ridicat la 3,3 trilioane de ruble, sau 2,3% din PIB.

Bugetul federal al Federației Ruse în 2022, potrivit datelor preliminare, a fost executat cu un deficit de 3,3 trilioane de ruble, sau 2,3% din PIB, a declarat ministrul de Finanțe al Rusiei, Anton Siluanov, la o ședință a guvernului rus. Deși sunt invocate alte cheltuieli, este clar că acest deficit se datorează și cheltuielilor Kremlinului pentru războiul din Ucraina.

Această estimare a depășit ultimele așteptări ale Ministerului de Finanțe al Rusiei, scrie Interfax. Inițial, pentru 2022 era planificat un excedent de 1% din PIB, sau 1,3 trilioane de ruble (în 2021, bugetul a fost executat cu un excedent de 0,4%). Ulterior, Ministerul Finanțelor din Rusia a anunțat că se așteaptă la un deficit de 0,9% din PIB până la sfârșitul anului 2022, iar spre finalul anului a ridicat prognoza la 2% din PIB.

"Anul trecut, ne-am depășit planul de venituri, volumul total s-a ridicat la aproape 28 de trilioane de ruble, ceea ce este cu 2,8 trilioane de ruble mai mare decât era planificat. Acest lucru a fost realizat atât prin veniturile din petrol, cât și din gaze, datorită prețurilor mai mari la energie, inclusiv o creștere a TVA ca urmare a creșterii cererii în anumite perioade din ultimul an", a spus el.

"Am folosit resurse suplimentare pentru finanțarea cheltuielilor și am crescut și suma fondurilor de pe piața financiară. Drept urmare, deficitul nostru bugetar a crescut și a ajuns la 3,3 trilioane de ruble, sau 2,3% din PIB", a spus ministrul rus.

Potrivit acestuia, excluzând costurile acelor fonduri care au mers pentru compensarea fondurilor extrabugetare ale statului rus, ca urmare a amânărilor la primele de asigurare, deficitul a fost de 1,8% din PIB.

"Aceasta este mai puțin de 2% din PIB, așa cum am planificat", a spus el.

Cheltuielile Rusiei pentru războiul din Ucraina, un mister



Ministrul de Finanțe al Rusiei, Anton Siluanov, s-a lăudat cu fel de fel de ajutoare acordate cetățenilor ruși, dar nu a menționat nicio vorbă despre banii cheltuiți pentru întreținerea războiului din Ucraina, acolo unde, este clar, s-au dus mulți bani pentru armament și pentru salariile soldaților.

"Am crescut volumul cheltuielilor, creșterea s-a ridicat la peste 6 trilioane de ruble. Acești bani au fost direcționați, în primul rând, spre sprijinirea oamenilor. Indexarea neprogramată a pensionarilor care nu lucrează cu 10%, salariul de trai, salariul minim. În aceste scopuri au fost alocate aproape 500 de miliarde de ruble. Au fost implementate măsuri de sprijinire a pieței muncii, ceea ce a făcut posibilă asigurarea celei mai scăzute rate a șomajului din ultimii ani - 3,7%. Finanțarea de noi plăți pentru copiii sub 16 ani - mai mult de 400 de miliarde de ruble. A fost oferită o amânare pentru plata primelor de asigurare pentru al 2-lea și al 3-lea trimestru - mai mult de 770 de miliarde de ruble. Sume mari de fonduri sunt direcționate spre subvenționarea dobânzilor la împrumuturi, astfel încât antreprenorii să aibă acces la fonduri împrumutate", a spus Siluanov.

Bugetul consolidat al regiunilor, potrivit acestuia, a fost executat cu un excedent de 200 de miliarde de ruble. În același timp, 40 de regiuni au executat bugetul cu excedent și 45 de regiuni cu deficit. Volumul total al veniturilor regionale a depășit cu 7% alocarea planificată și s-a ridicat la peste 19 trilioane de ruble. Economiile s-au ridicat la aproape 3 trilioane de ruble, iar acesta va fi un "bun ajutor" pentru implementarea bugetelor regionale anul acesta, a spus ministrul rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel