Data actualizării:
Data publicării:

Costul inflaţiei, mai mare pentru anumite persoane. Factorii de care depinde totul

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Inflația a alimentat creșterea costului vieții, însă unele persoane simt acest fenomen mai mult decât altele din cauza anumitor aspecte. 

Alegeri prezidentiale 2024

Costul vieții este cu aproape 10% mai mare decât în ​​urmă cu un an, spun cifrele oficiale. Dar s-ar putea să simți că facturile au crescut cu mult mai mult. Asta pentru că propria ta inflație personală este determinată de factori specifici ție: dacă ești cineva care cumpără multă benzină, cheltuielile tale săptămânale vor fi crescut mult mai mult decât cineva care merge cu bicicleta peste tot, de exemplu.

Depinde ce cumperi

Inflația este măsurată luând un „coș” tipic de bunuri și servicii și analizând cât de mult crește prețul. Conținutul acelui coș se schimbă în fiecare an pe măsură ce obiceiurile se schimbă. Zgărzile pentru animalele de companie, sutienele sport sau legumele conservate sunt pe lista de cumpărături? Ei bine, acestea sunt tendințele în 2022, conform obiceiurilor din acest an.

În era muncii hibride, totuși, costumele sunt abandonate, iar sacourile, pentru călătoriile mai sporadice la birou, sunt folosite în schimb, scrie BBC. Gogoșile de la brutăria din drum sunt, de asemenea, eliminate, deoarece oamenii care lucrează de acasă sunt mai susceptibili de a lua produse la pachet, aparent, și nu individual. Și nu tot ce este cumpărat se reflectă în cifrele oficiale ale inflației: cu cât un produs este de nișă, cu atât este mai puțin probabil să fie monitorizat. De aceea unele produse e posibil să se fi scumpit mai mult. 

Cât cheltui în general și ce tip de produse iei

Nu doar ceea ce se află în coș este reevaluat la începutul fiecărui an, ci cât de mult joacă acel articol un rol în cheltuielile noastre de zi cu zi. Fiecare articol are atașată o „greutate”, astfel încât prețul în schimbare al benzinei va avea un impact mult mai mare decât dacă costul ceaiului crește, pur și simplu pentru că cheltuim o proporție mult mai mare din venitul nostru pe benzină.

Uneori, asta înseamnă că există un pic de întârziere. De exemplu, în prezent, ONS presupune că facturile de energie ale gospodăriilor reprezintă aproximativ 3,5% din cheltuieli, ceea ce era exact la începutul anului 2022. Dar, având în vedere că facturile de energie se preconizează că o să se dubleze cel puțin, acestea vor ocupa în cele din urmă 7% sau mai mult dintr-un buget tipic al gospodăriei. Aceasta înseamnă că rata oficială a inflației ar putea să nu reflecte pe deplin impactul creșterii facturilor la energie până anul viitor.

Contează ce tip de casă ai

Inflația a fost determinată în mare măsură de costurile mai mari ale energiei în ultimul an, dar facturile variază foarte mult de la o gospodărie la alta. Pentru cele 86% din casele din Marea Britanie care sunt în principal încălzite cu gaz, facturile au crescut mai mult decât în ​​cazul în care încălzirea era bazată pe petrol sau electricitate.

Eficiența consumului de combustibil face și ea o mare diferență. Locuințele sunt evaluate în funcție de performanța energetică, de la A la G, A fiind cea mai eficientă. Costurile medii ale combustibilului pentru o casă din Anglia cu rating D sunt cu o cincime mai mari decât cele cu rating A-C. Cei cu rating G pot plăti de trei ori mai mult, pentru acele case de epocă înalte, dar cu curenți de aer, care vin cu fiori reci și cu un preț suplimentar în factură.

Un venit în creștere poate amortiza inflația

Chiar dacă prețurile cresc pentru toată lumea, disconfortul resimțit variază. Și singura modalitate de a menține standardele de viață este să primiți mai mulți bani.

Pachetul mediu de salariu nu reușește să se potrivească cu creșterea costului vieții, iar diferența dintre cele două este cea mai mare din ultimele două decenii. Sectorul privat, în special ospitalitatea, unde deficitul de personal a fost acut, și serviciile financiare, au înregistrat de obicei creșteri mai mari ale salariilor decât sectorul public. Cei care se bazează pe pensia de stat sau pe Creditul Universal ar putea vedea aceste rate crescând cu 10%, dar vor trebui să aștepte primăvara viitoare.

Deci, dacă simți că banii tăi îți ajung mai puțin decât acum un an, sunt șanse să nu fii singurul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel