Data publicării:
Costel Fotea, preşedinte CJ Galaţi: PET-CT este o investiție care aduce SPERANŢĂ şi rezolvarea problemelor aici, acasă - VIDEO
Investiţie de zile mari la Spitalul Judeţean Galaţi! A fost inaugurat primul centru din regiune de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT, un echipament medical ultraperformant.
S-a tăiat panglica la Spitalul Judeţean din Galaţi, unde a fost inaugurat singurul centru din regiune de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT. Preşedintle CJ Galaţi, Costel Fotea, a făcut anunţul: "Este un moment mult aşteptat pentru oamenii din Galaţi care făceau naveta la Bucureşti, Timişoara sau peste graniţă. Este o investiţie care aduce speranţă, o investiţie care aduce sănătate şi rezolvarea problemelor aici, acasă. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, echipei manageriale din spital, medicilor, colegilor din CJ şi echipei care a realizat acest proiect. Este o investiţie făcută din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi."
O analiză de tip PET-CT este o metodă de diagnoză relativ nouă, ce se utilizează cu succes în reprezentarea cu exactitate a anumitor tipuri de cancer, precum şi a metastazelor acestora. PET-CT permite atât localizarea cu maximă acurateţe a acestora, dar şi evoluţia în timp a fiecărei tumori în parte. Cu ajutorul acestui aparat se măsoară şi dimensiunile fiecărei formaţiuni, răspunsul la tratamente – deci evoluţia în timp pe parcursul administrării diferitelor tipuri de tratament, precum şi dacă şi în ce fel cancerul se extinde sau nu în întregul corp.
Se montează al doilea accelerator linear de particule
Nu este prima investiţie majoră în modernizarea Spitalului Judeţean Galaţi. În urmă cu trei ani, unitatea spitalicească a fost dotată cu un aparat modern de tratare a cancerului, care va fi folosit de zeci de mii de bolnavi din cel puțin patru județe. Este vorba despre un accelerator linear de particule. Specialiștii spun că acceleratorul liniar de particule are componente ajustabile care îi permit să îndrepte radiația direct către zona tumorii, afectând foarte puțin țesutul sănătos din jur. Fotea a declarat că deja se instalează cel de-al doilea accelerator linear de particule: "După cum bine ştiţi, în 2019 a fost dat în folosinţă primul accelerator linear de particule la Galaţi, când mulţi nu mai aveau speranţă că se va întâmpla. În momentul de faţă, când, vorbim, tot aici, la Spitalul Judeţean din Galaţi se instalează al doilea accelerator linear de particule. Şi pentru că trebuie să încununăm de succes acest tratament al cancerului, era nevoie şi de un aparat ultraperformant, modern, şi anume un PET-CT care are rolul de a diagnostica, în fază incipientă, cancerul dar şi de a monitoriza evoluţia bolii în urma tratamentului."
Ce este PET-CT?
Dar ce este un PET-CT? Aşa cum rezultă şi din denumire, un PET-CT este o combinaţie între două metode si tehnologii diferite: PET – tomografie cu emisie de pozitroni şi CT – tomografie computerizată. Cele două metode, luate individual, prezintă propriile avantaje de necontestat, însă rezultatele oferite de ele sunt de natură diferită şi oferă date vizuale diferite. Iată de ce aceste două metode funcţionează foarte bine împreună în cazul anumitor tipuri de cancer şi sunt folosite la comun.
În 2021, CJ Galați a investit aproximativ zece milioane de euro pentru dotarea spitalelor din subordine cu aparatură medicală nouă, fiind menționat sistemul de tomografie optică coerentă de la Spitalul de Boli Infecțioase, echipament unic în România, folosit pentru diagnosticarea cancerului de piele. Tot în premieră pentru medicina gălățeană, în 2021, la Spitalul Județean s-au montat primele stimulatoare cardiace.
Vezi aici mesajul preşedintelui CJ Galaţi şi turul Centrului de diagnosticare a cancerului din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News