Cosmonauți blocați în spațiu, după ce au fost loviți de un meteorit. Testul care va fi efectuat pe Soyuz MS-22, nava avariată
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cosmonauți blocați în spațiu, după ce au fost loviți de un meteorit. Testul care va fi efectuat pe Soyuz MS-22, nava avariată / Fotografie de la SpaceX, Pexels
Cosmonauți blocați în spațiu, după ce au fost loviți de un meteorit. Testul care va fi efectuat pe Soyuz MS-22, nava avariată / Fotografie de la SpaceX, Pexels
Specialiștii vor să efectueze un test pe Soyuz MS-22, capsula spațială avariată de un meteorit.

Specialiștii ruși plănuiesc să efectueze săptămâna viitoare un test de încărcare termică pe Soyuz MS-22, capsula spațială avariată, andocată la Stația Spațială Internațională (ISS), a declarat duminică managerul de program ISS al NASA, Joel Montalbano, scrie Interfax.

"Da, experții decid dacă să efectueze acest tip de test de încărcare termică. Ar implica doi cosmonauți care ar fi trebuit să se întoarcă pe această navă și împreună cu ei, Fedyaev, care a sosit ca parte a echipajului Crew-6. Planificăm, poate săptămâna aceasta (...) Experții plănuiesc să efectueze un test mai târziu săptămâna aceasta: pe 15-16, a fost stabilită o dată preliminară”, a răspuns Montalbano fiind întrebat dacă este planificat un astfel de test.

VEZI ȘI: Capsula spaţială rusească defectă de pe ISS va fi trimisă înapoi pe Terra

"Discutăm cu specialiști de la Centrul de Control al Misiunii din Moscova, care stabilesc care ar trebui să fie criteriile testului, care sunt obiectivele testului, un plan de rezervă în cazul în care nava se încinge prea mult", a spus reprezentantul SUA.

Pe 20 februarie, directorul de zbor al segmentului rus al ISS, Vladimir Solovyov, a anunțat că întoarcerea fără pilot a navei spațiale Soyuz MS-22 avariată pe Pământ este programată pentru sfârșitul lunii martie.

Nava a fost aviariată de un meteorit

Pe 11 ianuarie, directorul executiv al corporației de stat pentru programele cu echipaj, Serghei Krikalev, a raportat că vehiculul de coborâre Soyuz MS-22 va ateriza pe un loc obișnuit de aterizare în Kazahstan.

Pe 15 decembrie 2022, Roskosmos a anunțat anularea unei plimbări în spațiu a cosmonauților ruși de pe ISS din cauza depresurizării circuitului radiatorului exterior al navei. Pe 11 ianuarie, șeful Roskosmos, Yuri Borisov, a declarat că investigațiile au confirmat că nava a fost avariată de un meteoroid. Diametrul deteriorării pe suprafața compartimentului de instrumente al navei a fost de până la 1 mm. Se presupune că gaura a fost străpunsă cu viteză de un element de resturi spațiale.

Roskomos a lansat nava spațială Luch-5X

Luni, 13 martie, racheta purtătoare Proton-M cu nava spațială Luch-5X a fost lansată de pe Cosmodromul Baikonur, a informat Roscosmos.

"Astăzi, la ora 02:13, ora Moscovei, vehiculul de lansare Proton-M cu treapta superioară Breeze-M și nava spațială Luch-5X au fost lansate de pe locul 200 al Cosmodromului Baikonur", se arată în raport.

"Racheta de rapel a funcționat în modul normal, treapta superioară s-a separat de a treia treaptă a rachetei de rapel și pune satelitul pe o orbită indicată", a spus corporația de stat.

Sistemul de transmisie a datelor spațiale Luch constă în prezent din trei sateliți plasați pe orbită și este conceput pentru a oferi suport informațional pentru rachete și tehnologia spațială, inclusiv segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel