Coșmarurile, ce le provoacă? Șapte posibile cauze
Data publicării:
Autor: Adisa Codruț
WhatsApp
Avem probleme cu somnul din tot felul de motive: stres, dietă, apnee și coșmaruri? Iată care sunt cauzele coșmarurilor și cum ne afectează.  

Visele urâte pot fi mai frecvente la copii, dar adulții nu sunt imuni la ele. Aproximativ 85 la sută dintre adulți raportează că au avut cel puțin un coșmar în ultimul an, în timp ce 8 până la 29 la sută dintre noi avem coșmaruri lunare. Specialiștii de la University Health News au răspuns la întrebarea: „Ce provoacă coșmarurile?"

Deci, ce provoacă coșmarurile? Iată șapte declanșatoare comune:

Anxietate și stres: Îți faci griji pentru muncă? Ai probleme ân relație? Asemenea probleme comune se pot manifesta în coșmaruri și probleme de somn.

Depresia: problemele stării de spirit legate de schimbări de viață precum divorțul sau despărțirea, moartea unei persoane dragi, necazurile financiare și preocupările în carieră pot duce la coșmaruri.

Mâncare înainte de culcare. Acea gustare târzie crește metabolismul, determinând creierul să devină mai activ, ceea ce duce la mai mult timp de visare. Și un studiu publicat de International Journal of Psychophysiology a raportat că mâncarea picantă și mâncarea nesănătoasă (bomboane, înghețată și alte alimente zaharoase) declanșează mai multe unde cerebrale. Un studiu publicat în The Journal of The Mind and Body a arătat că șapte din 10 participanți au avut coșmaruri după ce au mâncat nesănătoasă chiar înainte de culcare.

Lipsa somnului: obosit din lipsă de somn? Aceași condiție ar putea provoca și mai multe probleme de somn sub formă de coșmaruri tulburătoare - un cerc vicios.

Tulburări de somn: sindromul picioarelor neliniștite, tulburări în timpul somnului, apnee în somn - toate aceste tipuri de afecțiuni pot duce la coșmaruri.

Medicamente: Unele tratamente (antidepresive, de exemplu) afectează substanțele chimice ale creierului.

Renunțarea la medicamente (inclusiv somnifere și antidepresive) sau substanțe (inclusiv alcool) poate duce, de asemenea, la coșmaruri

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel