Coșea spune care este costul ascuns al PNRR: Nu va  fi deloc aşa cum se spune
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Două tone de muşchi ţigănesc şi urechi de porc contaminate cu Listeria au fost retrase de la comercializare
Două tone de muşchi ţigănesc şi urechi de porc contaminate cu Listeria au fost retrase de la comercializare
Profesorul economist Mircea Coșea a explicat pentru cititorii DC News costurile cu care vine Programul Național de Redresare și Reziliență. 

”Eu cred că va apărea încă ceva care va duce la o accelerare a deprecierii puterii de cumpărare. Va apărea o creștere a impozitelor și taxelor spre toamnă. Unele vor veni din străinătate pentru că în momentul în care PNRR-ul va fi aprobat, trebuie să introducem niște taxe de mediu, de plastic și altele. Pe de altă parte, la nivel local, taxele și impozitele vor crește. Unele deja au început să crească. Pe alocuri vor crește în continuare. Deci eu prognozez că spre sfârșitul anului puterea de cumpărare nu va  fi deloc în creștere cum se spune ci din contră ea va fi în scădere. Ne-am bucura dacă nu ar fi în scădere și ar rămâne la nivelul la care este acum”, a subliniat Mircea Coșea.

Sectorul ministerial a devenit mai stufos

”Sigur, statistic apare o creștere. Dacă luăm în ansamblu ceea ce se întâmplă o să vedem că această creștere se explică prin mai multe elemente care nu au nimic de-a face cu eficientizarea economiei. Primul este modul la care se raportează. Ea se raportează la o perioadă foarte proastă a economiei, perioada pandemică. Deci este normală această creștere. În al doilea rând au avut loc două creșteri ale salariului minim care înseamnă un spor pe medie, deci a crescut și aici. Și în al treilea rând, care nu se spune direct dar există este o creștere a veniturilor la nivelul salariaților bugetari. Adică în sectorul public, nu mă refer la sectorul public util care înseamnă învățământ, sănătate, administrație și poliție...

Mă refer la sectorul birocratic, ministerial, instituțional. Aici salariile au crescut pentru că pe de o parte au fost anumite sporuri și alte facilități care s-a dat la începutul anului, în al doilea rând pentru că nu s-a practicat niciun fel de reformă în acest sector. Nu s-a eliminat nici sporuri nici bonusuri din salarii și în al treilea rând pentru că s-a mărit numărul de salariați cu aproape 4.000 în sistemul ministerial și instituțional și, dacă mai adăugăm și mia pe care doamna Turcan vrea să o facă pentru citirea dosarelor ... Deci asta este o creștere care se explică în medie”, a mai spus economistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel