Coșea, scenarii privind aderarea Moldovei în UE. Comparație cu România
Analistul economic Mircea Coșea ne-a răspuns întrebărilor legate de efectele economiei UE, dar și a Republicii Moldova, după aderarea accelerată a acesteia.
În data de 14 și 15 decembrie 2023, summitul UE va discuta începerea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova. În privința țării aflate în conflict cu Rusia, mai multe surse din interiorul Comisiei și Parlamentului European nu prevăd trecerea mai departe a acesteia, deși nu este obligatoriu, aceste date fiind din octombrie 2023. Totodată, în privința Republicii Moldova vocile europene se arată mult mai optimiste.
În martie anul trecut, Ucraina și Republica Moldova au înaintat cererea de aderare la UE, iar Comisia Europeană a analizat situația celor două state din toate punctele de vedere cu scopul de a oferi mai multe condiții - văzute ca „direcții” - pe care statele menționate trebuie să le îndeplinească doar pentru a avea șansa de a fi acceptate la masa negocierilor. Acest proces de preadeare este unul de care au avut parte toate țările care au devenit membre UE, inclusiv România.
Aderarea accelerată a Republicii Moldova în UE - consecințe
Într-un scenariu optimist, dacă Republica Moldova reușește să îndeplinească toate condițiile indicate de UE (N.R. Referitoare la transparentă politică, economică, reforme administrative, libertatea de exprimare etc.), se naște întrebarea dacă va fi benefic pentru economia Republicii Moldova o astfel de accelerare a aderării ei. Este cunoscut faptul că UE dorește să creeze un context mai „special” pentru cele două țări ale căror integritate este amenințată.
„Din punctul meu de vedere e o chestiune politică. Republica Moldova nu poate intra în Uniunea Europeană, nu îndeplinește niciun criteriu. Politic se face pentru a presa Federația Rusă. Ce se va întâmpla, dacă să zicem că intră prin absurd pentru a avea o presiune politică pe Federația Rusă, atunci va trebui ca noi și ceilalți din UE să plătim serios pentru a îi asigura existența. Ea nu performează, nu are acum. Ea va beneficia de fondurile europene care sunt un rezultat al eforturilor țărilor membre. Deocamdată eu nu văd decât o chestiune pur politică, iar dacă se va întâmpla, va genera cheltuieli enorme pentru UE. ”, ne-a spus analistul economic Mircea Coșea.
DC News: Și România a beneficiat de acest ajutor până la urmă, fiind cu mult în urma statelor din UE, la acea vreme.
Da, dar noi ne-am îndeplinit marea majoritatea a condițiilor. Noi aveam în momentul acela o economie care nu era nici pe departe la nivelul Republicii Moldovei. Nu putem compara momentul aderării României cu momentul actual al Republicii Moldova. Dacă intră într-un proces de pregătire a aderării cu programe care se implementează treptat pe o perioadă de timp de 10 ani, da. Mai departe nu se poate întâmpla, decât cu costuri economice extraordinar de împovărătoare pentru Uniunea Europeană.”, a mai punctat analistul.
Federalizarea UE, un viitor posibil
DC News: Cum vedeți efectele aderării Republicii Moldova, dar pe termen lung?
„Pe termen lung nu știu cum va evolua Uniunea Europeană. Acolo sunt niște probleme de rediscutare a tratatului de bază care poate duce într-o direcție în care nici nu ne-am aștepta, adică la o anumită federalizare a Europei. Deocamdată nu avem o viziune certă pentru că sunt mai multe probleme mari, cum sunt războaiele din Europa și Orient.”, a încheiat Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News