Data publicării:
Corporatiștii, în pericol (INCENDIU). Capcana din clădirile în care lucrează
Tragedia de la Club Colectiv este o palmă grea care pe mulți ar trebui să îi trezească la realitatea. Aproape toți corporatiștii din România sunt în pericol.
În 2009, a mai fost un incendiu extrem de puternic provocat de un scurt-circuit. S-a întâmplat la Millennium Business Center, clădire de 18 etaje.
Această clădire pe structură metalică nu era prevăzuta cu sprinklere (stropitori de apă), deși are o înălțime de 73,5 metri, pentru că normativele din construcții nu impun obligativitatea acestora. Norocul proprietarilor a fost că incendiul a pornit la etajul 15 și s-a extins până la etajul 18, unde cea mai lungă scară a pompierilor, de 55 de metri, a putut să intervină rapid.
În acest context, se ridică întrebarea, câte astfel de clădiri în care lucrează sute de corporatiști au sprinklere? Nici în Club Colectiv nu existau și probabil nici în multe alte clădiri unde sunt aglomerații.
Millennium Business Center, o construcţie cu probleme
Autorizaţia de construcţie a fost semnată în decembrie 1998 de primarul general al Capitalei de atunci, Viorel Lis, iar construcţia a început în 2002. PMB a emis în regim de urgenţă o autorizaţie pentru executarea lucrărilor de punere în siguranţă a construcţiei, deoarece pe parcursul executării fundaţiei terenul s-a tasat că urmare a unor erori de execuţie, care au condus la apariţia unor fisuri la clădirea Bibliotecii Bisericii Armeneşti.
Clădirile metalice sunt mai expuse la foc decât cele din beton armat
În caz de incendiu stâlpii de oţel trebuie să reziste două ore şi jumătate, iar grinzile să reziste o ora. Reglementările nu impun obligativitatea introducerii sistemului de sprinklere (stropitori de apă) la clădiri cu înălţimi de peste 28 de metri.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News