Chinezii sunt surprinși de viteza „revenirii la normal” în urma crizei Covid
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19 / Foto: Pixabay
China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19 / Foto: Pixabay
Vicepremierul chinez, Liu He,  s-a declarat surprins de viteza revenirii la normal, în urma politicilor zero-Covid.    

Vârful epidemiei de coronavirus din China şi revenirea la normal 'au depăşit anticipările noastre', a declarat marţi vicepremierul chinez Liu He, la o lună după abandonarea politicii zero-COVID şi în pofida criticilor privind lipsa de transparenţă guvernamentală, relatează AFP.

'Timpul necesar pentru a atinge vârful epidemiei şi revenirea la normal au fost relativ rapide. Într-un anumit sens, acest lucru ne-a depăşit anticipările', a declarat oficialul chinez în timpul unui discurs rostit la Forumul de la Davos.

'Tranziţia a fost, în general, stabilă şi fără probleme', a dat el asigurări, în pofida numeroaselor critici la adresa lipsei de transparenţă a Beijingului.

'Recent, producţia şi viaţa au revenit, în general, la normal. Industria alimentară, turismul şi alte sectoare au început să revină la normal', a declarat Liu He, la trei zile după ce Beijingul a anunţat moartea a 60.000 de persoane în legatură cu COVID-19 după ridicarea restricţiilor sanitare în urmă cu o lună.

Oficialul chinez a recunoscut că 'principala dificultate se referă în prezent la persoanele în vârstă', dar că 'disponibilitatea spitalelor, a paturilor, medicilor, asistentelor şi a diferitelor tratamente este complet sigură'.

'Invităm cu căldură prietenii noştri internaţionali să vină în China', a spus Liu He în faţa liderilor politici şi a oamenilor de afaceri prezenţi la Davos, adăugând că politica sanitară locală nu mai necesită carantina obligatorie, ci doar un test negativ nu mai vechi de 48 de ore, scrie Agerpres.

În ciuda faptului că Beijingul laudă tranziția care a avut loc în urma politicilor zero-Covid, economia Chinei are mult de recuperat.

China a înregistrat una dintre cele mai slabe creşteri economice în anul 2022.

China, a doua economie mondială, a înregistrat în 2022 unul dintre cele mai slabe ritmuri de creştere în aproape o jumătate de secol, deoarece activitatea economică în trimestrul patru al anului trecut a fost sever afectată de restricţiile introduse pentru stoparea pandemiei şi de declinul prelungit al pieţei imobiliare, sporind presiunile asupra autorităţilor de la Beijing de a adopta în 2023 noi măsuri de stimulare, transmite Reuters.

Datele privind creşterea economiei în ultimele trei luni din 2022 şi unii indicatori din decembrie, cum ar fi vânzările cu amănuntul, au depăşit estimările, dar analiştii atrag atenţia că perspectivele economiei chineze rămân reduse, în contextul dificultăţilor provocate de ridicarea abruptă a restricţiilor, luna trecută.

PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere anuală de 2,9% în perioada octombrie-decembrie 2022, arată datele oficiale publicate marţi, peste nivelul de 1,8% previzionat de analiştii intervievaţi de Reuters. În trimestrele doi şi trei din 2022, economia chineză a crescut cu 0,4% şi, respectiv, 3,9%.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere de 3%, în timp ce ţinta oficială era de aproximativ 5,5%, iar avansul din 2021 a fost de 8,4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel