Fundaţia Bill şi Melinda Gates investeşte 120 de milioane de dolari pentru a facilita accesul la o pastilă anti-COVID-19
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fundaţia Bill şi Melinda Gates investeşte 120 de milioane de dolari pentru a facilita accesul la o pastilă anti-COVID-19
Fundaţia Bill şi Melinda Gates investeşte 120 de milioane de dolari pentru a facilita accesul la o pastilă anti-COVID-19
Fundaţia Bill şi Melinda Gates a anunţat miercuri o investiţie de până la 120 de milioane de dolari pentru a facilita accesul ţărilor sărace la un tratament promiţător împotriva COVID-19, care este administrat sub forma unor pastile, informează AFP.

Laboratorul american Merck a dezvoltat un medicament, Molnupiravir, care reduce foarte mult riscul de spitalizare şi de deces atunci când este administrat în primele zile după infectarea cu noul coronavirus.

Uşor de administrat

Acest tratament bazat pe comprimate, prin urmare uşor de administrat, oferă o alternativă mult aşteptată la vaccinuri, în special pentru ţările care întâmpină dificultăţi în achiziţionarea de seruri anti-COVID-19.

Autorizarea sa este în prezent în curs de evaluare de către Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA). Banii investiţi de Fundaţia Gates vor fi folosiţi în special pentru a încuraja producţia de versiuni generice ale medicamentului de către companii, în special indiene, cărora grupul Merck le-a acordat deja o licenţă.

Merck intenţionează să producă dozele necesare pentru 10 milioane de tratamente până la sfârşitul anului. O mare parte din acestea riscă însă să revină ţărilor bogate, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul vaccinurilor anti-COVID-19.

'Oferta globală (de vaccinuri) a fost cumpărată de ţările bogate'

'Oferta globală (de vaccinuri) a fost cumpărată de ţările bogate', a declarat pentru AFP Trevor Mundel, preşedintele diviziei de sănătate globală din cadrul fundaţiei.

'Nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple din nou', a subliniat el. Unii producători de medicamente generice 'au declarat că pot produce cu uşurinţă 10 milioane de tratamente pe lună, însă problema este că nu vor face, probabil, acest lucru până când nu vor vedea care este cererea şi cine va plăti', a adăugat Trevor Mundel. 'Prin urmare, asta este ceea ce dorim noi să accelerăm, nu vrem ca ei să aştepte', a subliniat el.

Fundaţia Gates a contribuit deja la dezvoltarea unei tehnici 'mai simple şi mai rentabile' de fabricare a medicamentului, care a fost prezentată producătorilor de medicamente generice.

De asemenea, fundaţia intenţionează să investească o parte din bani în programe de comunicare privind utilizarea acestui medicament, pentru ca el să fie cunoscut în aceste ţări şi utilizat într-o manieră corespunzătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel