CORONAVIRUS. Alex Coita, 4 măsuri urgente: Guvern de experți, politico-tehnocrat, cu Arafat viceprim-ministru
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alex Coita, Ilan Laufer / Foto Facebook
Alex Coita, Ilan Laufer / Foto Facebook
Platforma Social Liberală (PSL) propune liderilor politici patru măsuri urgente pentru a proteja românii, în contextul răspândirii coronavirusului.

„Pandemia COVID-19 prinde România TOTAL NEPREGĂTITĂ! PSL propune tuturor liderilor politici un plan de 4 măsuri urgente pentru a proteja românii:

- Strategie de răspuns la pandemie adoptată urgent în CSAT.
- Guvern de experți, politico-tehnocrat, cu Raed Arafat viceprim-ministru însărcinat cu gestionarea Crizei Covid-19.
- Comandament de urgență pentru protecția și repatrierea Diasporei.
- Aprobarea în maxim 90 de zile a unui Plan de Reziliență Națională pentru următorii 10 ani, „vaccinul anti-criză"!

Am cerut ieri președintelui Iohannis să convoace de urgență CSAT pentru a pune la punct o strategie complexă de gestionare a crizei Coronavirus, care este pe punctul de a fi declarată în mod oficial pandemie globală.

Ne putem aștepta ca în perioada imediat următoare să avem primul caz confirmat în România. Este o situație pe care nu ne-o dorim, dar care devine din ce în ce mai probabilă, în condițiile în care Italia, practic al 43-lea județ al României, este lovită puternic de virusul Covid-19”, a scris, luni dimineață, Alex Coita pe contul său de Facebook.

„Pe lângă riscul major care ține de sănătatea publică (China a declarat deja Covid-19 ca fiind cea mai gravă criză sanitară din 1946 până în prezent), România trebuie să se pregătească de impactul undei de șoc economice, rezultat de pe urma afectării centrelor de producție din China, a schimburilor comerciale și a rețelelor logistice. Coronavirus poate contribui la o criză economică globală! Suntem pregătiți?

În acest context de risc major, ce face România?

1. se pregătește să trântească guvernul Orban 2 pentru a declanșa anticipate, lăsând țara neguvernată timp de peste 4 luni;
2. creează haos în sistemul de sănătate prin ordonanța care permite decontarea din banii românilor a tratamentelor la privați, pe care unii o numesc privatizare dar pe care noi o numim pomană oferită centrelor medicale private, din banii românilor;
3. preia o situație fiscal-bugetară pe muchie de cuțit de la PSD și, într-un gest de o iresponsabilitate crasă, angajează cheltuieli care aruncă în aer deficitul bugetar;
4. intră într-o spirală a îndatorării pe termen scurt la dobânzi foarte mari.

Tsunami-ul Coronavirus găsește România neguvernată, cu un sistem sanitar aruncat în haos și cu finanțele vraiște. Este un moment de tip „Titanic" pentru țara noastră, în care lipsa de viziune și iresponsabilitatea unor partide care bâjbâie ne duc pe curs de coliziune cu cel mai mare aisberg global al ultimilor 12 ani!

În aceste condiții, Președintele țării, împreună cu principalele partide, trebuie să ia de urgență următoarele măsuri:


1. Convocarea CSAT și aprobarea unei strategii complexe atât în domeniul sănătății publice cât și în domeniul economico-financiar, pentru a face față pe termen scurt impactului unei crizd.
2. Învestirea de urgență a unui guvern politico-tehnocrat, prin nominalizarea celor mai buni experți, cu o probitate unanim recunoscută, indiferent dacă provin din mediul politic sau din societatea civilă. Dl Arafat nu trebuie să fie premier, funcție cu atribuții care au ca predilecție mediul socio-economic, dar trebuie învestit în funcția de viceprim-ministru care să coordoneze răspunsul României la pandemia Coronavirus.
3. Constituirea unui Comandament de urgență pentru Diaspora, însărcinat cu protejarea și repatrierea românilor aflați în zonele de risc.
4. Crearea unei Comisii de lucru transpartinice însărcinată cu aprobarea, în următoarele 90 de zile, a unui proiect director pentru România următorilor 10 ani, un plan de reziliență națională și de restructurare a economiei pentru a genera un "vaccin" anti criză.

Este nevoie urgentă de aceste măsuri! Altfel riscăm un nou moment 2010, la care se adaugă spectrul celei mai grave boli care a lovit umanitatea în ultimele decenii! România nu mai are timp!”, a conchis Alex Coita. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel