Corlăţean pune CRUCE AUTONOMIEI pe criterii ETNICE! ATAC la Iohannis și PNL!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Senatorul PSD Titus Corlăţean a afirmat miercuri că tema descentralizării administrative trebuie abordată după alegeri pentru o bună dezvoltare la nivelul administraţiei locale, subliniind că autonomia teritorială nu trebuie să aibă în vedere 'criterii etnice şi drepturi colective'.

El a subliniat că PSD nu a negociat niciodată atributele fundamentale ale statului român - caracterul naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil.

'Avem o discuţie nefinalizată privind procesul de descentralizare în statul român şi trebuie să ne asumăm acest lucru, dar descentralizarea administrativă, pe model european, care să ducă competenţele administrative şi resursele pentru o bună dezvoltare la nivelul administraţiei locale, cu respectarea atributelor fundamentale ale statului român - va trebui să avem această discuţie după alegeri, cu calm, cu raţionalitate, pentru a face bine României, dar niciodată pe criterii etnice. Nu autonomie teritorială pe criterii etnice şi nu drepturi colective', a spus Corlăţean în plenul Senatului.

Atac la PNL și Iohannis

Acesta a menţionat că 'patrioţii de conjunctură de la PNL' din Camera Deputaţilor au primit 'instrucţiuni' de la premierul Orban să voteze împotriva proiectului de lege care marchează 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon în România.

'Urmaşii Brătienilor, care dau lecţii de moralitate astăzi, aceşti patrioţi de conjunctură, au votat împotriva acestui proiect de lege. Domnule preşedinte al României, Klaus Werner Iohannis, dumneavoastră care aţi tăcut ruşinos atunci când ministrul de Externe al Ungariei, recent, l-a atacat ruşinos pe ambasadorul României de la Budapesta, aţi tăcut ruşinos, şi dumneavoastră, şi primul-ministru PNL şi Guvernul României, PNL.'

'Şi eu, de la acest microfon, transmit public, din Senatul României, ministrului de Externe al Ungariei, în locul autorităţilor Executivului de la Bucureşti, să vă cereţi scuze pentru afirmaţiile nediplomatice şi ruşinoase la adresa ambasadorului român. (...) Nu sunteţi în măsură să daţi lecţii de patriotism, dumneavoastră care (...) aţi promovat o lege cu regiuni fundamentate pe criterii de autonomie teritorială etnică', a adăugat Corlăţean.

Senatul a respins, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, care prevedea ca acesta să devină regiune autonomă cu personalitate juridică. Senatorii au votat telefonic în favoarea raportului de respingere întocmit de Comisia de administraţie - 126 de voturi 'pentru' şi 9 împotrivă, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel