Corina Crețu: "Salut formarea noului Guvern israelian". Lecție importantă pentru România
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Corina Crețu, despre Guvernul israelian / Foto: Facebook
Corina Crețu, despre Guvernul israelian / Foto: Facebook
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european pentru Politica Regională, transmite că susține formarea noului Guvern israelian. O lecție pentru România este faptul că peste jumătate din executiv este reprezentant de femei.

"Salut formarea noului Guvern israelian. E încă o lecție pe care ne-o oferă atâtea state, cum sunt cele nordice sau Spania, de exemplu, unde peste jumătate din Guvern este reprezintat de femei. România are doar două femei în Guvern și mult sub 10% în administrația locală. Sunt convinsă că, dacă acest număr ar crește semnificativ, societatea românească ar fi mai aplecată spre problemele sociale și mult mai umană.

VEZI ȘI: Cine este Naftali Bennett, noul premier al Israelului

"România, nivel critic al discriminării"

Regret că politică românească nu reușește să depășească acest nivel critic al discriminării, societatea noastră fiind în continuare mult mai conservatoare decât ne place să credem și îndepărtată de standardele europene. Când ne întrebăm de ce nu trăim că în majoritatea țărilor UE, cred că trebuie să ne punem și problema dacă facem ce trebuie pentru a ne alinia nivelului european în toate privințele, inclusiv din punctul de vedere al reprezentării femeilor în viața publică. Sigur, sunt și contra-exemple, dar eu vorbesc de un principiu care ar trebui să fie de la sine înțeles în România secolului 21.

Mă consider un om norocos prin faptul că mi s-au oferit șanse de afirmare și de aceea voi face întotdeauna tot ce pot pentru consolidarea statutului femeii în societatea românească și în Europa. De pildă, România se află printre statele europene care înregistrează cele mai mari diferențe în ceea ce privește rată de angajare a femeilor, în comparație cu bărbații. În cazul femeilor cu vârstele cuprinse între 20 și 64 de ani, această este de doar 61%, în condițiile în care rată de angajare pentru bărbați este de 79%.

Dificultățile cu care se confruntă femeile din România

Totodată, procentul pentru femeile de vârstă activă este semnificativ mai mic în România față de media europeană, care este de 67%. Aceste date sunt un semnal privind dificultățile foarte mari cu care femeile din România încă se confruntă pe piața muncii. Desigur, au existat progrese în ultimii ani, cu precădere după integrarea europeană a României și dezvoltarea care a decurs de aici, însă este clar pentru toată lumea că femeile încă se confruntă cu dificultăți enorme în România, cu dificultăți ce decurg din inegalități de gen, din sărăcie, din fenomene barbare încă foarte des întâlnite precum violența domestică, acces dificil la oportunități, lipsă de sprijin pentru susținerea în paralel a carierei și vieții de familie.

"Bani europeni, folosiți pentru drepturile femeilor"

Este vital că, dincolo de vorbe și declarații pompoase, să existe o preocupare reală pentru politici privind femeile și nevoile lor fundamentale – care încă sunt ignorate sau insuficient tratate de cei care pot lua decizii. Acum avem și oportunitatea uriașă a fondurilor europene, pe care trebuie să le folosim cât mai mult. Sunt bani europeni care pot fi utilizaţi pentru proiecte care să consolideze direct şi indirect drepturile femeilor, dar şi care să le asigure un trăi mai bun. Sunt bani mulţi, sunt bani nerambursabili. Iar pentru că aceşti bani să fie folosiţi este nevoie doar de muncă şi bună credinţă din partea autorităților. Seară frumoasă!.", a scris Corina Crețu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel