Data publicării:

Corina Crețu îl atacă dur pe Baconschi: "Este esențial ca România să își promoveze interesele jucând după reguli, nu încălcându-le"

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
corina-cretu-romania
corina-cretu-romania

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte PSD, consideră că declarația ministrului Teodor Baconschi privitoare la milionul de voturi pe care l-ar aduce pentru PDL - dacă se aprobă Legea votului prin corespondenţă pentru românii din afara graniţelor - reprezintă doar o parte a problemei generate de activitatea șefului diplomației românești. "Dacă printr-o minune, moţiunea USL împotriva actualului ministru de externe este aprobată de Senat, aceasta nu va însemna decât că acolo s-a schimbat majoritatea. Schimbarea politicii externe mai are insa de aşteptat", apreciază Corina Crețu, acuzând erorile diplomației românești din ultimii ani.

"Această declaraţie a d-lui Baconschi, care ascunde o mentalitate şi un mod de a gândi ce nu rimează în niciun fel cu democraţia şi cu atribuţiile sale oficiale, este motivul care a stat la baza moțiunii USL ce se dezbate azi în Senat. Dar este doar o parte a unui complex de eșecuri și gafe care afectează grav interesul național", a declarat europarlamentarul Corina Crețu, amintind insuccesul aderării la timp la Spaţiul Schengen și proasta gestionare a relaţiilor României cu Franţa şi Germania, în ciuda faptului că Teodor Baconschi a fost ambasadorul României la Paris chiar în perioada în care se contura poziţia Franţei în legătură cu aderarea României la Spaţiul Schengen şi ar fi putut calma unele temeri printr-un dialog susţinut cu partea franceză. "Din păcate pentru România, era ocupat cu lucruri mai importante, cum ar fi organizarea votului pentru alegerile prezidenţiale", a mentionat vicepreședintele PSD, într-un comunicat de presă.

Corina Crețu critica, în acest context, faptul ca România nu are încă o poziţie coerentă faţă de obiecţiile Franţei și incapacitatea diplomației românești de a apăra drepturile românilor în UE, în special cel la libera circulație.

"Nu avem o politică europeană în cadrul politicii noastre externe, aşa anemică şi lipsită de orizont cum este ea. Dar nu este singura lipsă a ei. Nu avem o politică privitoare la relaţiile cu Federaţia Rusă, iar graba cu care a fost anunţată instalarea unor componente ale sistemului american de apărare anti-rachetă pe teritoriul României este o dovadă de improvizaţie în materie de politică externă si o decizie strict de uz intern, legată, atunci, de luptele pentru putere din sânul PDL. Anunţul prematur a complicat discuţiile NATO cu Federaţia Rusă privind construirea unui astfel de sistem la nivelul continentului european şi modalitatea prin care partea rusă poate fi asociată lui. Tot efortul NATO de a convinge Rusia că scutul nu este îndreptat împotriva ei a fost anulat de declaratii pripite de la Bucuresti", a precizat europarlamentarul, subliniind că factorii de decizie din politică externă românească încă nu au învățat să coopereze cu partenerii din organizațiile internaționale.

"Nimeni nu ne va reproşa public aceste lucruri. Dar cei afectaţi de proasta noastră politică externă vor avea grijă să ne penalizeze atunci când România va avea cel mai mult nevoie de sprijinul lor", a atras atentia vicepresedintele PSD. Corina Cretu considera ca este esential ca Romania sa isi promoveze interesele jucând după reguli, nu încălcându-le. "Nu pledez pentru o politică externă aflată la remorca unor mai mari sau mai mici puteri, ci pentru o politică externă activă, inovativă, care să plece de la interesele ansamblului, adică ale UE şi ale NATO, şi care să adauge valoare acestor politici comune", a conchis Corina Cretu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel