Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste, vernisajul expoziției la Muzeul de Istorie din Târgoviște
"Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste" reprezintă titlul unei expoziții de neratat la Muzeul de Istorie Dâmbovița, cu participarea artistei.
Cu mare bucurie vă anunțăm organizarea unei expoziții de neratat la Muzeul de Istorie Dâmbovița: "CORINA CHIRIAC, ISTORIILE UNEI MARI ARTISTE". Obiecte de patrimoniu recent donate Muzeului Național de Istorie a României, unele expuse în premieră la #Târgoviște, vor putea fi admirate în scurt timp.
Cu acest prilej, vor fi prezentate două cărți ale artistei, care va susține și un micro-recital.
Publicul poate descoperi documente de familie, fotografii, obiecte păstrate timp de generaţii, începând cu cele ale străbunicilor artistei, Ioana şi Nichita Nestorescu, negustor din Buzău, ajuns preşedinte al Corporaţiei Meseriaşilor – Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în anul 1911, apoi ale fiicei lor Lucreţia Nestorescu, absolventă de pension, căsătorită cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor şi tipograf, cu firmă la Bucureşti, părinţii lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei Chiriac, potrivit Muzeului Național de Istorie a României a cărei colecție a fost donată de artistă în septembrie 2021.
De asemenea, o serie de portrete de familie completează expoziţia, precum cel al mamei Corinei Chiriac, Arşaluiz-Eliza Calaigian, căsătorită Chiriac, pianistă, absolventă a Academiei Regale de Muzică din Bucureşti şi profesoară la Conservator, şi cele ale lui Mircea Chiriac, profesor şi compozitor cu o activitate prodigioasă. Câteva dintre premiile primite de Mircea Chiriac sunt prezentate, alături de legitimaţiile, carnetele şi diplomele acestuia, în cadrul expoziţiei.
Partea dedicată artistei Corina Chiriac îmbină portretele de atelier, cele apărute în presa vremii, afişele unor concerte naţionale şi internaţionale din anii ’70 şi ‘?80, dar şi din anii 2000, cu cele mai frumoase rochii de scenă purtate în perioada 1970 – 2019. Sunt expuse rochia interbelică modificată de Corina Chiriac şi purtată la festivalurile de la Dresda, R.D.G., 1975, şi “Bratislavska Lyra”, 1976, şi în turneele din R.D.G., Polonia şi Cehoslovacia, rochia de paiete argintii sau rochia “cu harpă” realizată pentru emisiunea “Eu sunt Corina”, regizată de Tudor Vornicu în 1979, ca şi rochiile purtate în America în perioada 1988 – 1994 şi cea purtată în 2019 la recitalul susţinut la Festivalul “Cerbul de Aur” de la Braşov.
Expoziția „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste” va fi deschisă în perioada 26 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, la Muzeul de Istorie din Târgoviște, și poate fi vizitată, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News