Data publicării:

Cori Grămescu, despre dietele de pe Instagram: Poți "câștiga" dureri de cap, ameţeli, probleme hormonale

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Cori Grămescu a vorbit despre recomandările privind diverse diete de pe Instagram și a tras un semnal de alarmă.

"Văd des pe Instagram niște recomandări vecine cu tulburările alimentare. Porții nerealist de mici, mâncare foarte puțină, antrenamente foarte grele pe care majoritatea femeilor care au o viață normală nu le pot susține, reguli de la excluderea grăsimilor, reducerea drastică a carbohidraților, demonizarea fructelor dulci, dacă mănânci prea mulți morcovi te îngrași, dacă mănânci seara te îngrași, sucuri magice care îți topesc grăsimea de pe abdomen etc.

"Înfometarea NU este o soluție!"

Reamintesc că orice EXCES alimentar duce la îngrășare, nu o banană sau un morcov. De asemenea, trebuie să înțelegeți că ori de câte ori mâncarea voastră zilnică scade sub nivelul minim al ratei metabolice bazale și ori de câte ori porțiile pe care le consumați nu ating pragul de sațietate (volumul minim necesar pentru a întinde peretele stomacului în așa fel încât să se declanșeze acea sațietate, undeva la 450g la o masă) este absolut normal ca spre finalul zilei atunci când vă relaxați sau vă consumați energia de peste zi să apară o senzație agresivă de foame.

Înfometarea NU este o soluție! Însă poți 'câștiga' dureri le de cap, ameţeli, lipsa de energie, dificultăţi de atenţie şi memorie, iritabilitate, iar pe termen lung duce la dezechilibrele nutriţionale care se pot manifesta sub diferite forme: probleme ale pielii, părului, unghiilor, anemii, creșterea rezistenței la insulină, probleme hormonale ș.a.m.d.Orice plan alimentar care se vrea eficient și sănătos trebuie să fie flexibil și diversificat. Viață noastră de zi cu zi nu este un set de reguli sau situații ideale!", a explicat Cori Grămescu pe Facebook.

"Consumul regulat de alimente naturale, bogate în vitamine și cât mai puțin procesate, este esențial pentru un plan alimentar eficient pentru a vă menține rezultatele în timp. De asemenea, dacă vorbim de slăbire, trebuie să fim atenți și la ajustarea porțiilor: 30-50g porția de pâine, 30-50g înainte de fierbere porția de paste, orez, mălai, 100-150g porția de cartof, 200-350g porția de fructe, minimum 200g porția de legume. Și, desigur, hidratarea și mișcarea nu trebuie să lipsească nici ele dintr-un stil de viață sănătos. Consumând calorii în activitățile fizice și cele sportive zi de zi reușim să atingem ținta de deficit caloric de 500-1000 de kcal pe zi fără să reducem drastic mâncarea. 

"Este imposibil să faceți schimbări de durată peste noapte"

Antrenamentele sunt importante pentru că ne ajută să construim masa musculară și asta înseamnă că avem și mai multă eficiență a metabolismului, ne ajută să controlăm stresul, pentru că în momentul în care ne concentrăm să avem atenția în corp, să facem sport cu mindfulness, cu atenția adusă asupra întregului nostru corp, nivelul nostru de stres scade, pentru că reușim să ne concentrăm asupra unor lucruri ce stau sub controlul nostru.

Pe lângă componenta de reducere a stresului, sportul are capacitatea de a corecta compoziția corporală, de a crește eficiența compoziției corporale în așa fel încât raportul dintre masa corporală și masa grasă să fie într-adevăr optim d.p.d.v metabolic. Avem nevoie de o masă musculară de bună calitate, de un sistem osos puternic și de o masa grasă care să nu depășească 24% din întregul nostru corp, tocmai pentru a ne feri de riscurile de îmbolnăvire

Și nu îl ultimul rând, aveți răbdare și priviți lucrurile obiectiv, pentru că este imposibil și nesănătos să faceți schimbări de durată peste noapte și să recuperați anii de dezechilibre alimentare și sedentarism în câteva săptămâni", scria Cori Grămescu, în urmă cu ceva timp, într-o altă postare pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel