Coreea de Sud și România, cooperare în domeniul apărării. Contract de aproape 726 de milioane de dolari
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Administrația Prezidențială
FOTO: Administrația Prezidențială
Coreea de Sud, al patrulea mare exportator de armament la nivel mondial, și România vor să stimuleze cooperarea în industria de apărare.

Yoon Suk Yeol, președintele Coreei de Sud, și Klaus Iohannis, președintele României, s-au angajat marți să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea mare exportator de armament din lume, în contextul în care există rapoarte privind contracte suplimentare uriașe în curs de derulare, transmite Reuters.

Președintele Yoon Suk Yeol l-a primit pe omologul său român, Klaus Iohannis, pentru un summit și s-a angajat să crească cooperarea în industria de apărare, inclusiv producția comună de arme, se arată într-un comunicat.

Contract de 725,7 de milioane de dolari

Ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-sik, l-a primit separat pe ministrul adjunct al apărării din Polonia, Pawel Bejda, în contextul în care s-a raportat un contract iminent pentru ca Hanwha Aerospace să furnizeze sisteme de armament suplimentare și negocieri privind finanțarea.

Coreea de Sud a apărut ca un jucător important în exporturile globale de apărare, invazia Rusiei în Ucraina deschizând ușa pentru ca industriile sale să semneze contracte pe scară largă din Europa, Orientul Mijlociu și Asia.

Principalul producător sud-coreean din domeniul apărării, Hanwha Aerospace 012450.KS, lucrează la un contract în valoare de 1.000 de miliarde de woni (725,7 milioane de dolari) pentru a furniza obuziere K9 României, a relatat anul acesta Korea Economic Daily.

Hanwha Aerospace a refuzat să comenteze raportul

Compania Hanwha Aerospace a declarat în timpul unei teleconferințe privind rezultatele din februarie că va anunța un contract de export de armament cu România în primul trimestru, dar nu a existat niciun anunț.

Anul trecut, compania a semnat un memorandum de înțelegere cu compania de apărare de stat din România pentru a exporta obuzierul autopropulsat K9 și vehiculul de luptă al infanteriei.

Astfel, Polonia, care a crescut cheltuielile pentru apărare, a fost de acord să cumpere arme în valoare de 22 de miliarde de dolari din Coreea de Sud, în cadrul celei mai mari vânzări de arme din istoria țării.

Marți, ziarul sud-coreean Dong-a Ilbo a relatat, citând surse din industria de apărare, că Polonia va semna săptămâna aceasta un contract pentru 70 de unități suplimentare de artilerie cu rachete Chunmoo în valoare de 1,6 miliarde de dolari, care vor fi furnizate de Hanwha Aerospace.

Hanwha nu comentează raportul Dong-a

Vizita delegației de apărare din Polonia are loc în contextul în care cele două țări au lucrat pentru a extinde finanțarea achizițiilor de armament de către Coreea de Sud.

Plafoanele statutare privind creditele pentru a facilita astfel de tranzacții au acționat ca o constrângere.

În februarie, parlamentul sud-coreean a votat pentru a reduce restricțiile asupra băncii de stat de finanțare a exporturilor, ceea ce ar putea ajuta la negocierile pentru a doua fază a acordului cu Polonia, au declarat sursele.

Polonia a fost deja de acord să cumpere peste 150 de obuziere K9 pentru 2,6 miliarde de dolari și 288 de lansatoare de rachete Chunmoo. Separat, a fost de acord să cumpere tancuri K2 fabricate de Hyundai Rotem 064350.KS și avioane de luptă de la Korea Aerospace Industries 047810.KS.

Citește și: Documente bilaterale, semnate în cadrul vizitei președintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel