Data publicării:
Update. Coreea de Sud protestează împotriva încălcării zonei de apărare aeriene de către Rusia și China
Reuters: Ministerul Apărării din Coreea de Sud se arată îngrijorat de acțiunile controversate ale Chinei, dar mai ales ale Rusiei.
Update.
Protestul a fost transmis de șeful biroului de politică internațională al ministerului către atașații militari staționați la ambasadele Chinei și Rusiei din Seul, conform unei declarații a ministerului.
"Ministerul a exprimat regret față de ambele țări pentru zborul efectuat în apropierea spațiului nostru aerian în zone sensibile, fără notificare prealabilă", se menționează în declarație.
Știrea inițială:
Noutatea vine din partea Federației Ruse, căci în privința Chinei era știut deja că încalcă zonele maritime ș aeriene de apărare.
Coreea de Sud a formulat proteste și a exprimat regretul față de China și Rusia în legătură cu intruziunea aeronavelor militare ale acestora în zona sa de apărare aeriană. Ministerul Apărării din Coreea de Sud a transmis protestul vineri, exprimând preocupare în urma acestui incident, conform informațiilor furnizate de agenția de știri Yonhap, notează Reuters.
Coreea de Sud, competiție cu Coreea de Nord
O rachetă SpaceX care transportă un satelit spion sud-coreean a decolat în urmă cu câteva săptămâni din statul american California, la aproape două săptămâni după ce Coreea de Nord şi-a lansat propriul satelit de recunoaştere militară, relatează France Presse, conform Agerpres.
Dacă va fi plasat cu succes pe orbită, satelitul sud-coreean va supraveghea activităţile militare ale Coreii de Nord, ţară ce dispune de arma nucleară. Coreea de Sud a mai avut anul acesta două încercări de a plasa pe orbită sateliţi de monitorizare militară, dar ambele au eşuat.
Noul satelit al Coreii de Sud a fost lansat de o rachetă Falcon 9, care a decolat de la baza Vandenberg din California. În cadrul aceleiaşi misiuni sunt transportaţi şi alţi sateliţi ai altor clienţi.
Coreea de Sud intenţionează ca până la sfârşitul anului 2025 să lanseze încă patru sateliţi.
Satelitul lansat va fi plasat pe orbita terestră joasă şi va putea detecta la sol inclusiv obiecte cu o dimensiune de 30 de centimetri. Pentru a supraveghea activităţile militare ale Phenianului, Coreea de Sud s-a bazat până în prezent pe sateliţii spion ai SUA.
După lansarea satelitului nord-coreean Malligyong-1 în urmă cu mai multe săptămâni, operaţiune despre care Seulul afirmă că a fost efectuată şi graţie ajutorului rusesc, Phenianul a susţinut că a reuşit de atunci cu ajutorul acestuia să observe situri majore în SUA şi Coreea de Sud, dar nu a publicat imagini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News