Coreea de Sud dezvoltă prima tehnologie de control al minții de la distanță din lume
În Coreea de Sud a fost prezentat un dispozitiv de control al minții de la distanță, cu "rază lungă de acțiune" și "volum mare" - cu planuri de utilizare a tehnologiei pentru proceduri medicale "neinvazive".
Cercetătorii de la Institute for Basic Science (IBS) din Coreea au dezvoltat dispozitivul, care manipulează creierul de la distanță cu ajutorul câmpurilor magnetice, și au testat tehnologia prin inducerea instinctelor "materne"la subiecții lor femele: șoarecii.
În cadrul unui alt test, aceștia au expus un grup de șoareci de laborator la câmpuri magnetice menite să reducă apetitul, ceea ce a dus la o pierdere de 10% din greutatea corporală, adică aproximativ 4,3 grame.
Potrivit profesorului de chimie și nanomedicină care a contribuit la conducerea cercetării, "aceasta este prima tehnologie din lume care permite controlul liber al anumitor regiuni ale creierului cu ajutorul câmpurilor magnetice".
Cecertătorul, Dr. Cheon Jinwoo, director al Centrului IBS pentru nanomedicină din Coreea de Sud, a declarat că se așteaptă ca noul hardware să fie utilizat pentru o varietate de aplicații în domeniul sănătății, unde a spus că este extrem de necesar.
"Ne așteptăm să fie utilizat pe scară largă în cercetarea pentru înțelegerea funcțiilor creierului"
"Ne așteptăm să fie utilizat pe scară largă în cercetarea pentru înțelegerea funcțiilor creierului, a rețelelor neuronale artificiale sofisticate, a tehnologiilor bidirecționale de interfață creier-computer și a noilor tratamente pentru tulburările neurologice", a declarat Dr. Cheon.
Dar, în ciuda caracterului științifico-fantastic al controlului minții de la distanță, experții în domeniul sănătății au remarcat succesul.
"Conceptul de utilizare a câmpurilor magnetice pentru manipularea sistemelor biologice este acum bine stabilit", a scris Dr. Felix Leroy, cercetător principal la Instituto de Neurociencias din Spania, într-un editorial care a însoțit noul studiu din Nature Nanotechnology.
"Acesta a fost aplicat în diverse domenii, mai exact în imagistica prin rezonanță magnetică [IRM], stimularea magnetică transcraniană și hipertermia magnetică pentru tratamentul cancerului", a menționat Dr. Felix Leroy.
Noutatea adăugată de echipa IBS din Coreea de Sud a fost fabricarea genetică de nanomateriale specializate, al căror rol în cadrul neuronilor din creier ar putea fi reglat de la distanță prin intermediul unor câmpuri magnetice atent selectate.
Tehnica, denumită oficial genetică magneto-mecanică (MMG), i-a ghidat pe Dr. Cheon și pe colegii săi în dezvoltarea tehnologiei lor de modulare a creierului.
Tehnologia s-a dovedit capabilă să încurajeze șoarecii atât să mănânce în exces, cât și să nu mănânce deloc
În noul studiu, publicat în luna iulie a acestui an în Nature Nanotechnology, echipa și-a denumit invenția Nano-MIND, de la "Nano-Magnetogenetic Interface for NeuroDynamics".
Oamenii de știință au conceput șoareci speciali pentru experimentele lor, folosind o tehnică de înlocuire a genelor cunoscută cercetătorilor sub numele de "recombinare Cre-Lox".
Acești șoareci de laborator modificați genetic au dezvoltat mai multe "canale ionice" sensibile la magnetism, care acționează ca niște porți în neuronii lor sau în celulele sistemului nervos, permițând anumitor molecule și atomi să intre în anumite momente și la anumite viteze.
În cadrul testului grupului privind instinctele materne, stimularea cu MMG a femelelor șobolan de laborator le-a încurajat să își localizeze și să își colecteze mai repede "puii" pierduți pe un traseu asemănător unui labirint.
Șobolanii femele stimulați de Nano-MIND au început să se apropie de pui mai repede - în medie cu 16 secunde mai repede - și "au recuperat rapid toți cei trei pui în toate încercările", au scris cercetătorii.
Echipa a efectuat, de asemenea, un experiment de două săptămâni cu șoareci din grupul de control și din grupul experimental pentru a vedea cum ar reacționa aceste animale modificate genetic la impulsurile magnetice Nano-MIND care le încurajează să mănânce mai mult sau mai puțin.
Tehnologia s-a dovedit capabilă să încurajeze șoarecii atât să mănânce în exces, cât și să nu mănânce deloc.
În cadrul experimentului în care semnalul MMG a încurajat șoarecii să mănânce, greutatea lor corporală a crescut în medie cu aproximativ 7,5 grame, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 18 procente a greutății corporale.
Impulsul magnetic de înfometare a condus la o pierdere mai mică în greutate a șoarecilor (10 procente din pierderea greutății corporale sau aproximativ 4,3 grame), dar în mod semnificativ nu a încetinit șoarecii sau nu le-a inhibat capacitatea de mișcare.
În articolul său de opinie privind inovația Nano-MIND și aspectul său de înlocuire a genelor, Dr. Leroy din Spania a avertizat împotriva grabei de a trece prea curând la testarea pe oameni.
"Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua potențialele efecte cumulative, inclusiv neuroadaptarea sau neurotoxicitatea", a recomandat Dr. Leroy, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News