Coreea de Sud a lansat cu succes racheta spațială Nuri
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursă foto: Pexels - https://www.pexels.com
Sursă foto: Pexels - https://www.pexels.com
Coreea de Sud a lansat joi o rachetă de concepţie proprie, Nuri, care are la bord 'un satelit de tip comercial', în cadrul unei misiuni ce marchează un moment de cotitură pentru programul spaţial sud-coreean aflat în plin avânt, informează AFP.

'Vă informăm că cea de-a treia lansare a rachetei Nuri, care a fost concepută în mod independent (...), a fost realizată cu succes', a declarat Lee Jong-ho, ministrul sud-coreean pentru Ştiinţă şi Tehnologie. El consideră că această reuşită confirmă 'potenţialul lansărilor noastre pentru diverse operaţiuni satelitare şi pentru explorarea spaţială'.

Lansarea cu succes a rachetei Nuri ar trebui să-i ofere Coreii de Sud un avantaj concurenţial în cursa globală pentru cucerirea spaţiului, a subliniat preşedintele ţării, Yoon Suk Yeol. Coreea de Sud şi-a fixat obiectivul de a trimite vehicule spaţiale pe Lună până în 2032 şi pe Marte până în 2045.

'Succesul celei de-a treia lansări a rachetei Nuri reprezintă o reuşită formidabilă, ce arată că ţara noastră s-a alăturat puterilor spaţiale din G7', a declarat şeful statului sud-coreean într-un comunicat de presă.

Alte trei lansări ale rachetei Nuri vor fi efectuate până în 2027, a adăugat el. Lansarea de joi a fost cea de-a treia tentativă realizată în cadrul acestui program sud-coreean. Prima s-a încheiat printr-un eşec, însă cea de-a doua a avut succes în 2022, când racheta Nuri a fost lansată şi a plasat pe orbita Pământului mai mulţi sateliţi-test. Încărcătura transportată atunci în spaţiu de racheta sud-coreeană avea ca principal obiectiv studierea performanţelor sale de zbor.

Joi, Nuri a fost lansată la ora locală 18:24 (09:24 GMT) de la Centrul Spaţial Naro, construit în regiunea costieră meridională a Coreii de Sud. Ea are la bord opt sateliţi operaţionali, inclusiv un 'adevărat satelit de tip comercial', a precizat ministrul sud-coreean pentru Ştiinţă şi Tehnologie.

Acel satelit a putut să comunice apoi cu King Sejong Station, o staţie sud-coreeană din Antarctica. Sateliţii pe care Nuri îi transportă pe orbita Terrei s-au separat cu succes de corpul rachetei, potrivit unor imagini oficiale. Peste 200.000 de persoane au urmărit în direct evenimentul pe YouTube.

Recuperarea întârzierii 'A treia lansare vizează plasarea pe o orbită-ţintă a unui satelit' dezvoltat în Coreea de Sud, a declarat în faţa jurnaliştilor Ko Jeong-hwan, directorul programului dedicat rachetei Nuri din cadrul Institutului coreean de cercetare aerospaţială (KARI).

Satelitul NEXTSat 2, cu o greutate de 180 de kilograme, a fost creat de Institutul superior coreean pentru ştiinţe şi tehnologii (KAIST). El trebuie să fie plasat pe o orbită aflată la altitudinea de aproximativ 550 de kilometri, au explicat reprezentanţii KARI. Dispozitivul este echipat cu un radar mic cu apertură sintetică, ce permite obţinerea unor imagini de înaltă rezoluţie indiferent de condiţiile meteorologice.

Inginerii sud-coreeni au avut nevoie de aproximativ 10 ani pentru a crea această rachetă ce are o înălţime de 47 de metri, o greutate de 200 de tone şi a fost fabricată cu un cost de 2.000 de miliarde de woni (1,4 miliarde de euro).

Coreea de Sud este una dintre cele mai avansate ţări din lume din punct de vedere tehnologic, dar se află încă în urma altor state în domeniul explorării spaţiale, după ce Uniunea Sovietică a deschis această cale odată cu lansarea primului satelit, în 1957.

Primele două lansări sud-coreene ale unei rachete ce folosea parţial tehnologie rusă, realizate în 2009 şi 2010, s-au încheiat prin eşecuri. În ianuarie 2013, acea rachetă a fost lansată în cele din urmă cu succes, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel